Στα τυφλά η αύξηση του κατώτατου μισθού - Αναμένεται στροφή στην εκ περιτροπής ανεργία

Η κυβέρνηση με προχειρότητα και αυθυνότητα, ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και του υποκατώτατου κατά 27% για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι για 600.000 εργαζόμενους ο μισθός που θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ (546 ευρώ καθαρά ) από 586 (492 ευρώ καθαρά) που είναι σήμερα.

Όταν δεν είναι η ίδια η αγορά που μπορέι να δώσει αυξησεις τότε μην εκπλαγέι κανείς αν μικρές επιχειρήσεις και εργοδότες που δεν αντέχουν η δε θέλουν να χορηγήσουν αυξήσεις, μετατρέψουν την πλήρη απασχόληση σε σύμβαση μερικής απασχόλησης με αποτέλεσμα να μειώσουν αντί να αυξήσουν το μισθό. 

Επιπλέον οι εταιρείες δεν θα θέλουν να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές (που συνδέονται με το ύψος του μισθού). 

Ο κατώτατος μισθός αποτελεί βάση υπολογισμού αμοιβών, παροχών και εισφορών με αποτέλεσμα η αύξηση του να έχει τόσο θετική όσο και αρνητική επίπτωση .

Έτσι, ανάλογα με το ποσοστό αύξησης , αντίστοιχα θα αυξηθεί η αμοιβή για τη μερική απασχόληση, οι τριετίες,το επίδομα ανεργίας , η παροχή μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών, και τα άλλα επιδόματα , συνολικά 24 ,που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ σε 280.000 πολίτες.

Η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού επ[ιισημαίνονταις ότι αν δε συνδυαστεί με μέτρα ελάφρυνσης για μισθωτούς και επιχειρήσεις, δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης