Ρύθμιση χρέους; Μετά το 2018 λένε οι δανειστές

Οι πιστωτές δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους που η ελληνική Βουλή ενέκρινε ένα πολύ σκληρό πακέτο επιπλέον μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019 χωρίς να διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, χωρίς να κινδυνεύσει να πέσει η κυβέρνηση, χωρίς να παρατηρηθούν κοινωνικές αντιδράσεις που να δείχνουν ότι οι νέες περικοπές δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Όλα αυτά απλώς για να συνεχιστεί ομαλά η αναχρηματοδότηση των δανείων της χώρας μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που λήγει η χρονική διάρκεια της τρέχουσας δανειακής σύμβασης.

Παράλληλα καμία ρύθμιση δεν προτίθεται να επιτρέψει το Βερολίνο, για το ελληνικό χρέος τουλάχιστον πριν από την πλήρη ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Οι δανειστές ξεκαθάρισαν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το μόνο που μπορεί να πάρει ο κ. Τσίπρας είναι έναν άτυπο "οδικό χάρτη" του τι θα γίνει με το χρέος "τη στιγμή που πρέπει". Ωστόσο ο κ. Τσίπρας αν και ξέρει ότι δεν έχει να λάβει τίποτε συνεχίζει δήθεν να πιέζει για να μετριάσει τα σκληρά μέτρα που πήρε. Υποτίθεται ότι όλα τα πήρε για το χρέος...

"Η συμφωνία του 2016 είναι ξεκάθαρη. Για το ελληνικό χρέος προβλέπονται βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία ήδη εφαρμόζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα εξεταστούν το 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο», ξεκαθάρισαν πηγές και στο Βερολίνο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης