Πώς οι Καναδοί (Ελληνικός Χρυσός - Σκουριές) έχασαν λόγω Σταθάκη 5 δισ. ευρώ σε έξι μόλις μήνες

Οι Καναδοί έχουν διαθέσει στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές 1 δισ. ευρώ και είναι έτοιμοι να διαθέσουν άλλα 1,8 δισ. ευρώ. Σήμερα εργάζονται εκεί 1.200 άνθρωποι. Τα παραπάνω δεν φαίνεται να πτοούν την κυβλερνηση που μοιάζει να μεθοδεύει το κλείσιμό τους (και την απόλυση των 1.200 ανθρώπων).

Η νέα επιδίωξη για κλείσιμο προκύπτει από το γεγονός ότι το υπουργείο ανακοίνωσε επισήμως, μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της «Ελληνικός Χρυσός», την έναρξη της διαδικασίας της διαιτησίας περί τα τέλη Αυγούστου. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι έχει ανατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στη διαιτητική διαδικασία.

Το υπουργείο δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση των εκκρεμών αδειοδοτήσεων για το υποέργο της Ολυμπιάδας αλλά όχι και για τις αδειοδοτήσεις για το υποέργο των Σκουριών, που όπως είπε ο υπουργός, παραμένουν σε εκκρεμότητα. 

Η προσφυγή στη διαιτησία δεν είναι νκαλό νέο για την εταιρεία και τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση κλιμακώνει σε επικίνδυνο σημείο την αντιπαράθεση με την «Ελληνικός Χρυσός» που ξεκίνησε επί εποχής Λαφαζάνη ως συνέχεια της προεκλογικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην επένδυση της Eldorado Gold και συνεχίστηκε επί Σκουρλέτη παρά τη δικαίωση της εταιρείας από το ΣτΕ.

Τώρα είναι η σειρά του Σταθάκη ο οποίος πριν έξι μήνες ανακοίνωσε προσφυγή στη διαιτησία. Μέσα σε αυτό το διάστημα, η μετοχή της Eldorado Gold άρχισε να κατρακυλάει από τα 17 δολ. στα 2,3 δολ. χθες, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 5 δισ. δολ., με τους αναλυτές να συνδέουν τη μεγάλη πτώση με το ελληνικό project που είναι το μεγαλύτερο που τρέχει η καναδική πολυεθνική διεθνώς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης