Προβληματίζει η τουρκική προκλητικότητα - Φόβοι για θερμό επεισόδιο - Οι ΗΠΑ αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση

Ένα θερμό επεισόδιο, στο ΝΑ Μεσόγειο ή το Αιγαίο συζητείται ολοένα και πιο ανοιχτά σε Αθήνα, Λευκωσία και Ουάσιγκτον. ΓΗ Αγκυρα έχει αποφασίσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η γεώτρηση του «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ λειτουργεί ήδη εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας, ενώ αναμένεται και η άφιξη και του δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου, ονόματι «Γιαβούζ», το οποίο θα δραστηριοποιηθεί στην περιοχή.

Η Αθήνα παρατηρεί με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις δυτικότερα, αναμένοντας να διαπιστώσει αν η Αγκυρα θα προχωρήσει σε συνολική προβολή των διεκδικήσεών της στην περιοχή, δηλαδή στα νότια του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Από την κυβέρνηση, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την στάση που θα τηρηθεί σε περίπτωση που ερευνητικό πλοίο ή άλλου είδους σκάφος, επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ολα είναι ανοιχτά, μολονότι η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη διατήρησης ενός μετριοπαθούς διπλωματικού προφίλ, ανεξαρτήτως των τουρκικών προκλήσεων. 

Σε όλα αυτά υπάρχει η θετική στάση των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, όπως φάνηκε από τις επαφές του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη στην Ουάσιγκτον. Επίσης, να θέσει σε λειτουργία το σχήμα «3+1» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ευθυγράμμιση των ΗΠΑ με την τριμερή Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ συνεχίζεται με έντονο τρόπο.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των τεσσάρων χωρών για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, ωστόσο ακολουθούν η άμυνα και η ενέργεια. Ο τομέας της άμυνας είναι ιδιαίτερα σημαντικός κυρίως για τη Λευκωσία, η οποία διαθέτει πενιχρά μέσα για να υπερασπιστεί αυτόνομα τα συμφέροντά της.

Οι τελευταίες συζητήσεις με τους Γάλλους για τη δημιουργία υποδομών κατάπλου πολεμικών, αλλά και οι πρόσφατες επαφές με σειρά Αμερικανών αξιωματούχων για την άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνδυασμό με τα προσδοκώμενα κέρδη από το φυσικό αέριο, συνθέτουν ένα πλαίσιο μελλοντικής ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης