Ο Πειραιάς "πόρτα" προς την Ευρώπη για Κινέζικο λαθρεμπόριο

Πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ ζητά από την Ελλάδα να πληρώσει η Κομισιόν, επειδή απέτυχε να λάβει μέτρα απέναντι σε ένα μεγάλο δίκτυο απάτης από την Κίνα που πλημμυρίζει την Ευρώπη με ρούχα και παπούτσια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Η έρευνα της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, επικεντρώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά. Οι τελωνειακοί εκεί απέτυχαν να σταματήσουν ένα σύνθετο διασυνοριακό δίκτυο εγκληματιών, που δεν πλήρωναν δασμούς και ΦΠΑ για μεγάλες ποσότητες παπουτσιών και ρούχων που εισήγαγαν, είπαν ερευνητές στο Politico.

Αρχικά, το 2017 η OLAF είχε διαπιστώσει ότι κινεζικές εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν τα λιμάνια της Βρετανίας με αντίστοιχο τρόπο. Τότε η έρευνα είχε καταλήξει με πρόστιμο- μαμμούθ στο Λονδίνο ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έρευνα διαπιστώνει ;από πληθώρα οδηγών φορτηγών, πλαστά έγγραφα και μάνατζερ που έδιναν στους οδηγούς ακριβείς διαταγές από το τηλέφωνο για το πού θα παραδώσουν τα προϊόντα.

Μόλις αυτά έμπαιναν σε κοντέινερ, γίνονταν ψευδείς δηλώσεις, δίνοντας πλασματικά χαμηλές τιμές για ρούχα και παπούτσια, έτσι ώστε οι εισαγωγείς να αποκομίζουν κέρδος αποφεύγοντας τους τελωνειακούς δασμούς και πληρώνοντας πολύ λιγότερα από ότι έπρεπε σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Στη συνέχεια τα προϊόντα φορτώνονταν σε νταλίκες και οι οδηγοί τα πήγαιναν σε πόλεις της Ευρώπης όπως η Φλωρεντία και η Βαρκελώνη.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, οι Κινέζοι έστηναν εταιρείας που αναλάμβαναν τη μεταφορά των προϊόντων και οι οποίες «εξαφανίζονταν» όταν οι φορολογικές αρχές αντιλαμβάνονταν το σχέδιό τους, απλά για να εμφανιστούν ξανά αλλού. Οταν άρχισαν οι πιο συστηματικοί έλεγχοι στη Βρετανία, οι εγκληματικές οργανώσεις άλλαξαν τα σημεία εισαγωγής στην Ευρώπη, στρεφόμενες στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης