Νέα κόλπα των δουλεμπόρων μεταναστών: Πάνε προς Ιταλία ή έρχονται με δήθεν ελληνικά αλιευτικά

Η Ελλάδα έχει σφραγισει τα θαλάσσια και από ξηράς συνορά της για πρώτη φορά τόσο καλά οπότε οι διακινητές αναζητώντας νέους δρομους μεταφοράς μεταναστών κατυεθύνονται προς την Ιταλία.

Για παράδειγμα, από την Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν το ταξίδι τους για τη νότια Ιταλία οι 98 μετανάστες της θαλαμηγού «Sea Power» που βυθίστηκε το απόγευμα της Τρίτης 25/8, μεταξύ Καρπάθου και Χάλκης.

Δύο ημέρες πριν από το ναυάγιο είχαν πάει οδικώς στη νοτιοδυτική Τουρκία και μετά μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία της Μαρμαρίδας επιβιβάστηκαν με φουσκωτά στη θαλαμηγό, που θα τους μετέφερε στην Ιταλία. Το μήκους 20 μέτρων μηχανοκίνητο σκάφος κινήθηκε βόρεια της Ρόδου και ενώ έπλεε δυτικά της Χάλκης βυθίστηκε λόγω βάρους.

Η θαλαμηγός είχε τριπλάσιο αριθμό επιβατών από το κανονικό και ότι λόγω βάρους και αυξημένης κατανάλωσης σε καύσιμα, το «Sea Power» δεν θα κατάφερνε να φτάσει στην Ιταλία χωρίς ενδιάμεση στάση για ανεφοδιασμό. 

Το ίδιο δρομολόγιο, από τα νότια παράλια της Τουρκίας προς την Ιταλία, έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο τρίμηνο περισσότερα από 30 σκάφη. Πρόκειται για θαλαμηγούς και ιστιοπλοϊκά με δυνατότητα να μεταφέρουν πάνω από 50 με 60 μετανάστες το καθένα. Τ

ο φαινόμενο ανάγκασε τα στελέχη του Λιμενικού να αυξήσουν τον αριθμό των σκαφών που επιχειρούν στην περιοχή. Το περασμένο Σάββατο το ένα από τα τρία μεγάλα πλοία ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού πήρε εντολή να μετακινηθεί από τη Λέσβο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Εντολή για περιπολίες στην ίδια περιοχή δόθηκε στη διάρκεια της εβδομάδας και στους άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ). 

Την τελευταία εβδομάδα ακόμα οκτώ σκάφη κατάφεραν να φτάσουν φορτωμένα με μετανάστες στην Ιταλία. Τα πέντε είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Μαρμαρίδα και το λιμάνι Φετιγιέ της Τουρκίας. Τα υπόλοιπα τρία είχαν αποπλεύσει από ακτές της Δυτικής Ελλάδας μεταφέροντας μετανάστες που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας.

Eνα τέταρτο ιστιοφόρο με επωνυμία «Fortune» εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης ανοικτά της Ζακύνθου. Ρυμουλκήθηκε στο Κατάκολο και οι δύο Τούρκοι χειριστές του συνελήφθησαν. 

Στελέχη της ιταλικής ακτοφυλακής έχουν εκφράσει δυσφορία στους Ελληνες συναδέλφους τους. Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι 33 σκάφη έχουν μέσα σε λίγους μήνες καταφέρει να διασχίσουν το Αιγαίο και να καταπλεύσουν στην Ιταλία.

Από ελληνικής πλευράς έχει διατυπωθεί η πρόταση ένα ιταλικό αεροσκάφος που περιπολεί υπό την ομπρέλα του Frontex στο Ιόνιο να ενισχύσει τις δυνάμεις που επιχειρούν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. 

ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ

Και χρήση αλιευτικών σκαφών έχουν υιοθετήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα κυκλώματα δουλεμπόρων της Τουρκίας. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού και ταχύπλοα σκάφη του Στρατού Ξηράς εντόπισαν σε διεθνή χωρικά ύδατα, περίπου δέκα ναυτικά μίλια νότια της Λέσβου, ένα αλιευτικό σκάφος που μετέφερε πάνω από 100 παράτυπους μετανάστες.

Στη θέα των ελληνικών σκαφών ο κυβερνήτης του αλιευτικού άλλαξε πορεία και έβαλε πλώρη για τις ακτές της Τουρκίας, κινούμενος εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Το περασμένο Σάββατο 26 Τούρκοι κατάφεραν να ξεγελάσουν τα περιπολικά του Λιμενικού και κατέπλευσαν στη Χίο μέσα σε μικρά αλιευτικά σκάφη. Μάλιστα, για να μην κινήσουν υποψίες ύψωσαν την ελληνική σημαία σε ορισμένα από τα ψαροκάικα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης