Μεγαλύτερη η διαφθορά στην Ελλάδα επί... ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια

O φετινός «Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς» (CPI) της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018 περιλαμβάνει 180 χώρες. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 67η θέση, «πέφτει» επομένως κατά 8 θέσεις σε σχέση με το 2017 και ισοβαθμεί με την Σενεγάλη και το Μαυροβούνιο. 

Η Γερμανία συγκεντρώνει στην φετινή έκθεση 80 πόντους, έναν λιγότερο από πέρυσι. Παρόλα αυτά όμως «αναβαθμίζεται» κατά μια θέση και καταλαμβάνει την 11η από κοινού με τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία χάνει δύο πόντους σε σχέση με το 2017.

Ένα από ενδιαφέροντα στοιχεία της φετινής έκθεσης είναι ότι οι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, αντιλαμβάνονται τη διαφθορά στην οικονομία, την πολιτική και την δημόσια διοίκηση ως μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι οι πολίτες χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν και η Ρουάντα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της εντεινόμενης διαφθοράς και της υποχώρησης του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Η διαφθορά «ανθεί» παντού όπου εξασθενούν οι δημοκρατικές δομές, με ενδεικτικά παραδείγματα την Ουγγαρία και την Τουρκία, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης