Ιπποκράτειο: Στο 32% οι θάνατοι στην καρδιοχειρουργική!

Κορυφαίος γιατρός του Ιπποκράτειου νοσοκομείου όταν απεδείχθη ότι δεν διέθετε τα πιστοποιητικά σπουδών που επεκαλείτο, (κάτι που είχε οδηγήσει στην αρχική αποπομπή του), απεδείχθη ότι είχε αδικαιολογήτως υψηλά ποσοστά θνησιμότητας καρδιοπαθών.

Την ίδια περίοδο ωστόσο, ένα πόρισμα εσωτερικού ελέγχου σε καρδιοχειρουργική κλινική στο Ιπποκράτειο, εντόπιζε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας - της τάξεως του 30%-32% - ασθενών που ανελάμβαναν συγκεκριμένοι γιατροί.

Όπως αποκαλύπτει το "Βήμα" στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης συστήθηκε από την Υγειονομική Περιφέρεια τριμελής επιτροπή από καρδιοχειρουργούς του Ευαγγελισμού και του Σισμανόγλειου που εξέδωσε πόρισμα τον Φεβρουάριο του 2009 για τη μεταχείριση των ασθενών στο Ιπποκράτειο, για το περιεχόμενο των ιατρικών φακέλων που εκκρεμούν αλλά και την υψηλή θνησιμότητα.

Οι ελλείψεις που προσδιορίζονται στο πόρισμα είναι εντυπωσιακές.

Οπως επισημαίνεται, «στους φακέλους των ασθενών δεν περιέρχεται πρακτικό επέμβασης, δεν υπάρχει προεγχειρητική σαφής διάγνωση, πουθενά δεν περιγράφεται η πορεία των ασθενών, απουσιάζουν τα ιστορικά νοσηλείας, δεν υπάρχει περιγραφή της εξόδου και των οδηγιών ή η καταγραφή θανάτου μετά την έξοδο ώστε να εκτιμηθεί πιθανή θνητότητα».

Συμπληρώνεται δε ότι «το βιβλίο χειρουργείου δεν είναι ούτε κατ' ελάχιστον αποκαλυπτικό όσον αφορά το είδος της επέμβασης, τον τρόπο, τη σοβαρότητα, τη δυσκολία, τα διεγχειρητικά συμβάντα κ.ά.».

Οι καταγγελλόμενοι για ιατρικά λάθη και υψηλές θνησιμότητες γιατροί σε δικαστικά έγγραφα ομιλούν «για προβληματικές συνθήκες στις μονάδες εντατικής νοσηλείας, για έλλειψη νοσηλευτριών, για ύπαρξη σκουπιδιών σε γειτονικούς χώρους με κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, για προβληματικά ιατρικά μηχανήματα αλλά και για χειρουργεία που "επιμηκύνονταν" αδικαιολόγητα προκειμένου να εκπαιδεύονται νέοι γιατροί».

Εναντίον του νοσοκομείου έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον επτά-οκτώ αγωγές από συγγενείς θανόντων που αναφέρονται σε κραυγαλέα ιατρική λάθη του ίδιου γιατρού και ορθώνουν απαιτήσεις συνολικά τουλάχιστον 3-4 εκατ. ευρώ. Καμία από τις σχετικές δικαστικές διαδικασίες δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης