Αρχίζει η διάθεση γενόσημων φαρμάκων (με βάση την δραστική ουσία)

Ξεκινά από τη Dευτέρα η διαδικασία συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία (γενόσημα φάρμακα). Από το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ καταρτίστηκε κατάλογος με τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες και ανήκουν στη θετική λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Η διαδικασία συνταγογράφησης θα έχει ως εξής:

Α. Ιατροί (συνταγογράφηση):
Οι ιατροί θα συνταγογραφούν με βάση την δραστική ουσία και θα την αναγράφουν στη συνταγή μαζί με την περιεκτικότητα της και την συσκευασία. Στην περίπτωση ηλεκτρονικής συνταγής ο ιατρός επιλέγει μια από τις δέκα δραστικές ουσίες και το σύστημα εμφανίζει τα εμπορικά σκευάσματα σύμφωνα με τη σειρά που εμφανίζονται στον Κατάλογο Συνταγογραφούμενων
Σκευασμάτων με βάση τη Δραστική Ουσία.

Β. Φαρμακοποιοί (εκτέλεση):
Ο φαρμακοποιός ανατρέχει στον Κατάλογο Συνταγογραφούμενων Σκευασμάτων με βάση τη Δραστική Ουσία και κατά την εκτέλεση έχει δύο επιλογές:
- Χορήγηση σκευάσματος το οποίο έχει τιμή σύμφωνα με την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του στη λίστα. Σε αυτή την περίπτωση εισπράττει από τον ασφαλισμένο μόνο την νόμιμη συμμετοχή.
- Χορήγηση σκευάσματος με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς, επειδή το επιθυμεί ο ασφαλισμένος. Σε αυτή την περίπτωση εισπράττει και την εμπορική διαφορά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης