Αποσύρονται οι κλαδικές συμβάσεις, επιλέγονται ατομικές με -40%

Αποσύρονται οι κλαδικές συμβάσεις

Καταρρέει η ελληνική αγορά εργασίας. Το σύνολο σχεδόν των ελληνικών επιχειρήσεων - μικρών και μεγάλων - εγκαταλείπει τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και επιλέγει τις ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας μέσα σε ενάμιση μήνα, έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις σε 7.825 επιχειρήσεις με μειώσεις της τάξεως του 22% που σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έφθασαν το 28%. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, η μείωση μισθού ξεπερνά και το 50%.

Επίσης, από τις 14 Φεβρουαρίου, έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 4.533 εργαζομένους, ενώ την περίοδο Οκτωβρίου 2011- Φεβρουαρίου 2012 είχαν υπογραφεί 65 επιχειρησιακές συμβάσεις. Η μέση μείωση μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων κυμαίνεται από 22,35%, έως και 40%.

Σε όσες περιπτώσεις έχει λήξει η κλαδική σύμβαση εργασίας, ενώ η «διορία» που έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι για την υπογραφή νέας λήγει στις 14 Μαΐου.

Στον κλάδο του Εμπορίου, στον οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι και ενώ η διαπραγμάτευση για την υπογραφή μιας ενιαίας εθνικής κλαδικής σύμβασης ήταν σε εξέλιξη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), προχώρησε στην καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας του Εμπορίου, η οποία είχε υπογραφεί πριν τέσσερις μήνες και έληγε στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.

Ο ΣΕΛΠΕ, καλύπτει τα πολυκαταστήματα τα οποία σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνο Βασιλόπουλο, «προχωρούν ήδη στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με μικρότερες αμοιβές και μετατροπή των όρων εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει», υποστηρίζει ο κ. Βασιλόπουλος σε όλο το Εμπόριο, ακόμη και στα μικρομάγαζα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης