Απαισιοδοξία για τα κόκκινα δανεια στην Ελλάδα "ρίχνει" πάλι το Χρηματιστήριο

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα κατά 7,6 δισ. ευρώ το 2017, κατά 14,9 δισ. ευρώ το 2018 και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019.

Από τις συζητήσεις των αναλυτών με τις τράπεζες προκύπτει ωστόσο ότι οι ξένοι δεν αμφιβάλλουν για την επίτευξη των στόχων του 2017, αλλά διατηρούν ισχυρές αμφιβολίες για τη διετία 2018-2019.

Οι ξένοι έθεσαν το ζήτημα του θεσμικού πλαισίου και ειδικά το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η εκκίνηση των οποίων όλο και μετατίθεται από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί για το ενδεχόμενο επανάληψης των μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, όπως έχει συμβεί με τις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις.

Ολα αυτά έχουν ανατρέψει το θετικό κλίμα, εικόνα που αποτυπώνεται και στο χρηματιστήριο, με τις μετοχές των τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις χάνοντας μεγάλο μέρος των κερδών που έφερε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και η ευφορία της επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Και χθες ο δείκτης των τραπεζών παρέμεινε στο «κόκκινο» για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 5,1%, ενώ από τα μέσα Ιουλίου οι απώλειες προσεγγίζουν το 16%.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης