Αντισυνταγματικός νόμος που δεν προστατεύει το περιβάλλον

Η χώρα δεν έχει Συνταγματικό Δικαστήριο ώστε να εξετάζει τη νομολογία πριν ψηφιστεί και εφαρμοστεί. Έτσι διαρκώς ψηφίζονται αντισυνταγματικοί νόμοι που μάλιστα εφαρμόζονται πολλές φορές εις βάρος των πολιτών και στο τέλος κρίνονται... αντισυνταγματικοί 

Τελευταίο κρούσμα αυθαιρεσίας: Αντισυνταγματική κρίθηκε η νομοθετική ρύθμιση του νόμου του 2016 ( 4389) με την οποία είχαν εξαιρεθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών οι επίμαχες περιοχές, καθώς κρίθηκε ,ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με το βασικό άρθρο του συντάγματος που επιβάλλει και προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος.

Το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών, αναφέρεται λεπτομερώς, ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις είναι αγαθά που το σύνταγμα επιβάλλει την προστασία τους με μέτρα προληπτικά και κατασταλτικά και το κράτος  έχει υποχρέωση προς τούτο.

Για τους δικαστές η εξαίρεση του νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματικός δεν δικαιολογείται καθώς όπως αναφέρουν στην απόφασή τους δεν υπηρετεί κάποιο λόγο δημοσίου συμφέροντος.

Μάλιστα, στην απόφαση του δικαστηρίου περιλαμβάνεται και η σκέψη ότι το πρόβλημα των οικιστικών πυκνώσεων δεν μπορεί να λυθεί με την επιβράβευση της αυθαίρετης δόμησης εντός δασών, «αντιθέτως δε προϋποθέτει την έγκυρη καταγραφή των δασών και των δασικών εκτάσεων στον αναρτώμενο δασικό χάρτη και κατ' επέκταση στο δασολόγιο, την οποία, όμως, ματαιώνουν επ' αόριστον οι επίμαχες διατάξεις.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης