Ανησυχία για νεες απολύσεις, καταργήσεις τμημάτων και συγχωνεύσεις σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ

Καλλικράτης και στα Πανεπιστήμια; Διάχυτη είναι η ανησυχία ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περικόψει θέσεις εργασίας, να καταργήσει τμήματα, ακόμη και να συγχωνεύσει ΑΕΙ (!) ώστε να μειώσει δραστικά δαπάνες.

Φόβους για νέο κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων ΑΕΙ/ΤΕΙ προκαλεί ένα πολυσέλιδο έγγραφο της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο έφθασε στα ιδρύματα και τους ζητεί να απογραφούν με κάθε λεπτομέρεια (αριθμός φοιτητών, διδασκόντων και διοικητικών, προϋπολογισμός, άλλοι πόροι, μελλοντική στρατηγική, οικονομικός προγραμματισμός, δείκτες για την τελευταία πενταετία σχετικά με τη βάση εισαγωγής, κόστος ανά φοιτητή, αριθμός πτυχιούχων).

Βέβαια αυτοί οι φόβοι προσωρινά διαψεύσθηκαν αφού διευκρινίστηκε αρμοδίως ότι, τα στοιχεία προσωπικού και υποδομών "θα αξιοποιηθούν στην αξιολόγηση και πιστοποίηση των προγραμμάτων τους". Ωστόσο δεν πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο.

Άλλωστε υπάρχει πάντα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 με την οποία είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί από οκτώ πανεπιστήμια. Με βάση νέα ΚΥΑ από τις 13/4/2014 ο αριθμός μειώθηκε σε 1.158, αλλά κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που ψεύδεται και αυθαιρετεί συνεχώς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης