Έχεις ακίνητο σε εγκατάλειψη; Στο... πήραν με το ζόρι

Την αναγκαστική εξαγορά θεσμοθετεί η κυβέρνηση για κενά και εγκαταλελειμμένα κτίρια! Αυτά μπορούν να περιέλθουν στη διαχείριση ή στην κυριότητα δήμων και ιδιωτών για χρονικό διάστημα ως και 50 έτη, εφόσον οι ιδιοκτήτες είτε αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των ακινήτων, είτε αδρανούν.

Το σχέδιο νόμου εκπονεί για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Το τίμημα της εξαγοράς του ακινήτου θα γίνεται στη μέση αγοραία αξία που θα προσδιορίζεται από δύο ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές.

Το μέτρα θα εφαρμοστεί σε περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α) υπάρχουν εγκαταλελειμμένα ή κενά κτίρια, σε ποσοστό άνω του 20% του συνολικού αριθμού των κτιρίων στην περιοχή
β) ποσοστό άνω του 50% των εγκαταλελειμμένων και κενών κτιρίων χρήζουν ανακαίνισης και εκτεταμένων επισκευών και παρεμβάσεων
γ) υπάρχουν μη αποκατεστημένα διατηρητέα κτίρια σε ποσοστό άνω του 30% του συνόλου των διατηρητέων κτιρίων στην περιοχή
δ) καταγράφεται σε βάθος 20ετίας συρρίκνωση του πληθυσμού σε ποσοστό τουλάχιστον 10% ή των οικονομικών δραστηριοτήτων και παρατηρείται μεταβολή της κοινωνικοοικονομικής διαστρωμάτωσης, συνοδευόμενη από φαινόμενα παραβατικότητας, παράνομης μετανάστευσης και υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με ακίνητα ερημωμένα που ανήκουν... σε Δήμους ή σο Δημόσιο!
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης