Από την Enron με αγάπη

Από την Enron με αγάπη

 

Πριν 15 περίπου χρόνια η Πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε να εκχωρήσει το μονοπώλιο του ρεύματος σε μια ιδιωτική εταιρεία την Enron. Η εταιρεία ήταν παντοδύναμη με φοβερή φήμη, αξιόπιστη.

Λίγα χρόνια μετά η Καλιφόρνια έζησε έναν μοναδικό εφιάλτη : Η εταιρεία ενέργειας αφού αύξησε πάμπολλες φορές τις τιμές ισχυριζόμενη ότι είναι ελλειμματική στο τέλος βάρεσε κανόνι, δηλαδή πτώχευσε

Στην πράξη, η Enron έκανε δυο κινήσεις.

* Η ΠΡΩΤΗ : Για να γίνει μεγάλη και δυνατή, έστησε πολλές εταιρείες-βιτρίνες, στις οποίες μετέφερε τα ελλείμματα και τα χρέη, ώστε να εμφανίζει διογκωμένα αποτελέσματα. Έτσι κατάφερε να "φουσκώσει" τη χρηματιστηριακή της αξία και  μπόρεσε να πάρει την "δουλειά" της Καλιφόρνια.

* Η ΔΕΥΤΕΡΗ: Πάλι έστησε πολλές εταιρείες-βιτρίνες στις οποίες μετέφερε... κεφάλαια! Δηλαδή ανέθετε σε αυτές ανύπαρκτες εργασίες (μελέτες, αγορά ανύπαρκτων λογισμικών, ανύπαρκτες πατέντες κ.α.). Έτσι διοχέτευε ΟΛΗ την κερδοφορία της σε αυτές Η μητρική εταιρεία έγινε ελλειματική και πτώχευσε ενώ οι εταιρείες - βιτρίνα πήραν όλα τα μετρητά που ουσιαστικά μπήκαν στις τσέπες των ιδιοκτητών της Enron.

Η Enron αφού κατέκλεψε την Καλιφόρνια, πτώχευσε εσκεμμένα στις 14 Σεπτέμβριου 2001, (τρεις ημέρες μετά τους δίδυμους Πύργους), με 4.000 άνθρωπους να μένουν άνεργοι και τους μικρομέτοχους να χάνουν 68 δισ. δολάρια αφού η μετοχή της από 86 δολάρια έπεσε στα 63 σεντς!.

Στην δίκη που ακολούθησε οι ποινές ήσαν έως 170 χρόνια ανά κατηγορούμενο (ο Διευθύνων Σύμβουλος και αρχικλέφτης Κένεθ Λέι πέθανε όταν του αναγγέλθηκε η ποινή!).

Συμπέρασμα : Φως, νερό, τηλέφωνο, συγκοινωνίες μένουν ΠΑΝΤΑ στο κράτος και μάλιστα μονοπωλιακα. Τώρα αν ο Σαμαράς δεν ξέρει τίποτε για την Enron, δεν του το θυμίζει κάποιος; Γιατί έρχεται λεηλασία της ΔΕΗ που θα είναι και μονίμως χρεωμένη...