Σε τουλάχιστον 13 Ουκρανούς στοίχισε τη ζωή, η νέα μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση της Ρωσίας, ενώ στη Μόσχα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα υποχρέωσαν αεροδρόμια να κλείσουν προσωρινά, μερικές ώρες πριν από μια τελευταία προγραμματισμένη ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ρωσία εκτόξευσε 298 drones και 69 πυραύλους σε πολλαπλά κύματα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα αμυντικά του συστήματα κατέρριψαν 110 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο ρωσικός βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή σε δύο παιδιά 8 και 12 ετών, καθώς και σε έναν έφηβο 17 ετών στην ουκρανική περιφέρεια του Ζιτόμιρ (βορειοδυτική Ουκρανία), ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες διάσωσης. Σε ανακοίνωσή τους στο Telegram, οι υπηρεσίες διάσωσης διευκρινίζουν πως άλλοι 10 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση αυτή.
Πρόκειται για τη δεύτερη νύκτα μαζχικών επιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας, αφού περίπου 250 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 14 πύραυλοι είχαν εντοπισθεί τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο από τις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις. Στόχος των περισσότερων από τα όπλα αυτά ήταν η ουκρανική πρωτεύουσα.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης δράσης περιέγραψαν σήμερα, με μήνυμά τους στο Telegram, μια «νύκτα τρόμου στην περιφέρεια του Κιέβου». «Η μαζική νυκτερινή επίθεση προκάλεσε τέσσερις νεκρούς και 16 τραυματίες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά» στην περιοχή.
Οι εν λόγω υπηρεσίες ανέφεραν επίσης πως ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός και πέντε τραυματισμένοι στη νότια περιφέρεια του Μικολάιφ, αφού «μια πενταώροφη πολυκατοικία επλήγη από drone στη διάρκεια νυκτερινής επίθεσης», με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης και πέντε τραυματίσθηκαν στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, πόλης της δυτικής Ουκρανίας, από ρωσικά πλήγματα, ανακοίνωσε σήμερα ο Σέρχιι Τιούριν, υπαρχηγός της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας, σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό.
Περισσότερα από δέκα ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εντοπίσθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Κίεβο, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν εκρήξεις. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τέθηκε σε συναγερμό για αεροπορική επίθεση έπειτα από εκτοξεύσεις πυραύλων κρούζ.
Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε πέντε drones και ένδεκα πυραύλους μονο στην περιφέρεια του Κρίβι Ριχ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της κεντρικής Ουκρανίας Ολεξάντρ Βικούλ.
Οι τοπικές αρχές επισήμαναν πως επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στις περιφέρειες της Χερσώνας και της νότιας Ουκρανίας και στο Τερνοπίλ στα δυτικά.
«Ο εχθρός χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό drones και πυραύλων από στρατηγικά αεροπλάνα», είχε αναφέρει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μέσω του Telegram ο Τιμούρ Τκατσένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.
«Το Κίεβο υφίσταται μαζική επίθεση», επιβεβαίωσε αργότερα ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.
Στη Μόσχα, ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν έκανε λόγο για περισσότερα από δέκα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα, όμως δεν ανέφερε θύματα.
«Το προσωπικό των υπηρεσιών άμεσης δράσης εργάζεται στο σημείο όπου έπεσαν τα συντρίμμια», έγραψε στο Telegram.
Τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο, το Σερεμέτιεβο, έκλεισαν προσωρινά και στη συνέχεια επαναλειτούργησαν νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rossaviatsia.
Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται εν μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων, ένας τελευταίος σταθμός στην οποία προβλέπεται για σήμερα. Ήταν το μοναδικό απτό αποτέλεσμα των πρώτων άμεσων συνομιλιών ανάμεσα σε ρώσους και Ουκρανούς στα μέσα Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.
Χθες, Σάββατο, 307 ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου ανταλλαχθήκαν με τον ίδιο αριθμό ουκρανών στρατιωτικών, ανακοίνωσαν το Κίεβο και η Μόσχα.
Η πρώτη πτυχή της ανταλλαγής αυτή -για 1.000 έναντι 1.000- αφορούσε την Παρασκευή 270 στρατιωτικούς και 120 αμάχους κάθε στρατοπέδου.
Η ανταλλαγή αιχμαλώτων και πτωμάτων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στη μάχη παραμένει ένας από τους τελευταίους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, την ώρα που η Ρωσία κατέχει περίπου 20% του ουκρανικού εδάφους.