Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου “Reuters”, που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση της απόφασης της Συρίας, η κίνηση αυτή έρχεται τόσο μετά από τη βελτίωση των σχέσεων της Δαμασκού με τα αραβικά κράτη όσο και μετά από την χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων – που δίνουν στη χώρα νέες ευκαιρίες.Θα αφαιρέσουν το πρόσωπο του Άσαντ από το νέο νόμισμα
Το Reuters αναφέρει, επίσης, ότι οι συριακές Αρχές ξεκίνησαν να διερευνούν τη δυνατότητα εκτύπωσης νομίσματος στη Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα νωρίτερα φέτος – προσπάθειες που εντάθηκαν αφού η ΕΕ χαλάρωσε τις κυρώσεις που επέβαλε στη Δαμασκό τον Φεβρουάριο.
Το ίδιο ειδησεογραφικό μέσο αναφέρει ότι ορισμένοι οργανισμοί, όπως η κρατική εταιρεία Bundesdruckerei και η ιδιωτική εταιρεία Giesecke+Devrient στη Γερμανία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να τυπώσουν το νέο συριακό νόμισμα – πληροφορία που ωστόσο οι ίδιες οι εταιρείες δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιώσει. Στα Εμιράτα, οι συριακές Αρχές φέρονται να βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για συμφωνία εκτύπωσης νομίσματος με την εταιρεία Oumolat, την οποία επισκέφθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κατά τη διάρκεια ταξιδιού στα ΗΑΕ νωρίτερα αυτό το μήνα.
Κατά την ανασχεδίαση του νέου νομίσματος, η Συρία θα αφαιρέσει το πρόσωπο του πρώην ηγέτη της, Μπασάρ αλ-Άσαντ, από ορισμένα χαρτονομίσματα που παραμένουν σε κυκλοφορία.

Πιέσεις στην οικονομία της Συρίας – Οι σχέσεις με τη Ρωσία
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας προσπαθούν να κινηθούν γρήγορα για να ανασυγκροτήσουν μια οικονομία που βρίσκεται σε κατάρρευση μετά από 13 χρόνια πολέμου. Πρόσφατα, η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από την έλλειψη τραπεζογραμματίων. Παράλληλα, οι τράπεζες δεν επιτρέπουν σε επιχειρήσεις και καταθέτες να αποκτήσουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους – ασκώντας πίεση σε μια οικονομία που ήδη μαστίζεται από τον ανταγωνισμό που δημιουργούν οι φθηνές εισαγωγές.
Ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Άσαντ, η Ρωσία, τύπωνε το νόμισμα της Συρίας κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ που οδήγησαν στη λύση της σύμβασης με μια ευρωπαϊκή εταιρεία.
Οι νέοι ηγέτες στη Δαμασκό έχουν διατηρήσει τις σχέσεις τους με τη Μόσχα ακόμη και μετά τη φυγή του Άσαντ στη Ρωσία τον περασμένο Δεκέμβριο, λαμβάνοντας τους τελευταίους μήνες αρκετές αποστολές μετρητών, καθώς και καύσιμα και σιτάρι, με την Ρωσία να επιδιώκει να διατηρήσει τις δύο στρατιωτικές βάσεις της στην παράκτια περιοχή της Συρίας.
Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.