Ο πρωθυπουργός στρέφει το βλέμμα του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει με «πλούσια» ατζέντα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ χθες επισημοποιήθηκε και η απόφαση να κλείσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να ενσωματωθεί στην ΑΑΔΕ.
Ένα από τα βασικά θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η νέα, ανεξάρτητη αρχή για την εποπτεία της αγοράς που έχει προαναγγείλει εδώ και μέρες ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός Ανάπτυξης επιδιώκει να ενεργοποιήσει ένα «μοντέλο ΑΑΔΕ», συγχωνεύοντας διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών. Η νέα ανεξάρτητη αρχή αναμένεται να είναι λειτουργική στις αρχές του 2026, εφόσον οργανωθεί η δομή της και επιλεγεί η ηγεσία της, όπως έγινε και με την περίπτωση του Γιώργου Πιτσιλή της ΑΑΔΕ.
Βραχίονες της νέας αρχής θα είναι ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η ΔΙΜΕΑ, αλλά και οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου. «Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση όλου του συστήματος εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή», είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών ο κ. Θεοδωρικάκος.
Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις
Δεύτερο μείζον θέμα επί τάπητος το νομοσχέδιο του υπουργού Μετανάστευσης Μάκη Βορίδη, με στόχο την επιτάχυνση και τον πολλαπλασιασμό των απελάσεων παράνομων μεταναστών, παράλληλα με την αυστηροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου για τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Ο κ. Βορίδης είχε συνάντηση τη Δευτέρα με τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι τελικές κατευθύνσεις του νέου πλαισίου που έχει τη λογική των «αντικινήτρων» για παραμονή στην Ελλάδα όσων μεταναστών οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό.
Πρακτικά, εφόσον απορρίπτεται και στον δεύτερο βαθμό μια αίτηση ασύλου, ο μετανάστης θα μπορεί να εισφέρει μόνο μια φορά ακόμα νέα στοιχεία προς επεξεργασία. Μετά την απόρριψη του ασύλου, οι παράτυποι μετανάστες είτε θα κρατούνται σε κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα για ως και 24 μήνες χωρίς δικαίωμα εξόδου, ή θα φορούν βραχιολάκι και θα πρέπει να εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε Αστυνομικά Τμήματα.
Αν δεν έχουν αποχωρήσει, όταν ολοκληρωθεί και η περίοδος της εφαρμογής διοικητικών κυρώσεων, τότε θα αντιμετωπίζουν ποινικές συνέπειες για παράνομη είσοδο και παράνομη παραμονή στην Ελλάδα, με ποινή φυλάκισης από δύο (2) ως πέντε (5) έτη που θα εκτίεται. Συνεπώς, θα έχουν κίνητρο να φύγουν οικειοθελώς από την Ελλάδα. καθώς σε αυτή την περίπτωση θα αναστέλλεται η ποινική δίωξη.
Το τέλος του ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε αυτό το πλαίσιο δραστικών παρεμβάσεων με στόχο τα κακώς κείμενα του «βαθέος κράτους», ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το απόγευμα «πάτησε το κουμπί» για την επίσημη διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, των υπουργών Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργου Μυλωνάκη, αλλά και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του “ΘΕΜΑτος”, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την ενσωμάτωση του απερχόμενου ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ με διακριτή διεύθυνση, ενώ το προσωπικό του οργανισμού θα ανακατενεμηθεί εντός της ανεξάρτητης αρχής, προκειμένου να «σπάσουν» τυχόν υπαρκτά κυκλώματα.
Βεβαίως, η κυβερνητική απόφαση στο ανώτατο επίπεδο συνιστά μια ομολογία αποτυχίας του κράτους, όμως κυβερνητικά στελέχη αντιτείνουν ότι με αυτή την παρέμβαση το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει διάθεση να «σπάσει το απόστημα» που υπάρχει στον οργανισμό και να μην διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον πρωτογενή τομέα. «Το μήνυμα είναι σαφές: Το σύστημα Αγροτικών Ενισχύσεων και Πληρωμών περνά σε μία νέα εποχή βάζοντας οριστικό τέλος σε κακές πρακτικές και παθογένειες δεκαετιών, που στερούσαν από τους συνεπείς αγρότες, πόρους και δυνατότητες», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Ο στόχος είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει ενσωματωθεί πλήρως στην ΑΑΔΕ ως το δεύτερο εξάμηνο του 2026, ενώ μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν κατατεθεί οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.