Βαρύ το κατηγορητήριο σε βάρος της Ειρήνης Μουρτζούκου, που διώκεται για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ’ εξακολούθηση και μη για τις εξής υποθέσεις:
- Τον θάνατο του 6 μηνών βρέφους φίλης της στην Αχαΐα τον Φεβρουάριο του 2021 το οποίο πρόσεχε. Η ιατροδικαστική τότε ως αιτία θανάτου είχε δείξει διάμεση πνευμονίτιδα ενώ το βρέφος είχε και επιληπτικά επεισόδια
- Το μόλις 19 ημερών κοριτσάκι της το οποίο έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου του 2022. Και στον θάνατο αυτό η ιατροδικαστική έδειξε διάμεση πνευμονίτιδα.
- Το δεύτερο δύο μηνών κοριτσάκι της, το οποίο πέθανε στο Παίδων από καρδιακή ανακοπή.
- Για απόπειρα ανθρωποκτονίας το 2020, φίλη της την κατηγόρησε πως την έπιασε από τον λαιμό και προσπάθησε να την πνίξει.
Κατά τη διάρκεια της σύλληψής της η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου φέρεται να αντέδρασε έντονα, φωνάζοντας, όταν αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς που έφτασαν στο ξενοδοχείο για να την συλλάβουν.
Οι αστυνομικοί που συνόδευαν την Ειρήνη Μουρτζούκου, χωρίς να έχουν ακόμη τη νομική δυνατότητα να της πάρουν επίσημη κατάθεση, την άκουγαν όλη την νύχτα, να επαναλαμβάνει ότι δεν θυμάται τίποτα, πως δεν έχει καμία εμπλοκή στις δολοφονίες των παιδιών και ότι «το μυαλό της έχει πλημμυρίσει από δαίμονες».
Στο ειδικά διαμορφωμένο γραφείο όπου κρατήθηκε προσωρινά, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν διαρκώς μαζί της περιγράφουν πως μιλούσε ακατάπαυστα για «δαίμονες στο μυαλό της» και για γεγονότα που –όπως έλεγε– δεν μπορεί να ανακαλέσει.
Οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη δύσκολη προκαταρκτική έρευνα που τους ανέθεσε η ανακρίτρια Πατρών, έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους 86 καταθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ενοχοποιούν ευθέως την Ειρήνη Μουρτζούκου. Παράλληλα, ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες φαίνεται να καταγράφουν ξεκάθαρα ότι ο θάνατος των βρεφών ήταν ασφυκτικός.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί πλησίασαν συστηματικά τον οικογενειακό και φιλικό κύκλο τόσο της ίδιας της Μουρτζούκου όσο και των δολοφονημένων παιδιών, συλλέγοντας κρίσιμες μαρτυρίες.
Πολλοί από τους καταθέτες αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η 25χρονη είχε κάποια εμπλοκή με τις δολοφονίες, ενώ κάποιοι τη θεωρούν ξεκάθαρα υπεύθυνη. Με βάση το σύνολο των στοιχείων, η ανακρίτρια της Πάτρας προχώρησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος της. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι η Ειρήνη Μουρτζούκου θεωρείται επικίνδυνη και υπάρχει σοβαρός φόβος πως θα μπορούσε να διαπράξει νέα εγκλήματα όσο παραμένει ελεύθερη.
Δικηγόρος Μουρτζούκου: «Η εντολέας μου δηλώνει αθώα»
«Η εντολέας μου δηλώνει αθώα» δήλωσε μετά την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης της Ειρήνης Μουρτζούκου, ο συνήγορός της Νίκος Αλεξανδρής.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που διήρκεσε λίγα λεπτά, ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα και την αποχώρηση της αστυνομικής συνοδείας με την 25χρονη κατηγορουμένη, ο συνήγορός της, σε δηλώσεις του είπε ότι αφού ενημερωθούν για τη δικογραφία από τον Ανακριτή στην Πάτρα θα απαντήσουν στα πορίσματα των ιατροδικαστών και σε όλα τα σημεία που οδήγησαν στην σύλληψη. Ανέφερε, επίσης, ότι «αναμέναμε τη σύλληψη και γι’ αυτό είχαμε θέσει την εντολέα μου, στη διάθεση των Αρχών».
Τα πορίσματα που οδήγησαν στην σύλληψή της
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες για την άσκηση των ποινικών διώξεων συνέβαλαν οι 100 καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που ανέφεραν ότι η Ειρήνη Μουρτζούκου ήταν η μοναδική παρούσα σε όλους τους θανάτους, αλλά και οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες πίσω από τους θανάτους των τριών παιδιών.
Τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψή της
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ειρήνη Μουρτζούκου βρισκόταν στο γραφείο του δικηγόρου της μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Αμέσως μετά την αποχώρησή της, αστυνομικοί την παρακολούθησαν και την εντόπισαν να εισέρχεται στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στο κέντρο της Αθήνας, όπου προχώρησαν στη σύλληψή της. Άντρες του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της φόρεσαν χειροπέδες εκτελώντας το ένταλμα σύλληψης που είχε βγει από τον ανακριτή Αχαΐας.
Πάντως η σύλληψη της, δεν σημαίνει ότι σταματά η ιατροδικαστική έρευνα για τους τρεις θανάτους, αλλά το αντίθετο. Και αυτό γιατί, θα οριστεί η τριμελής επιτροπή των ιατροδικαστών που θα ερευνήσει όλα τα στοιχεία και θα προχωρήσει στην έκδοση πορίσματος για τα αίτια θανάτου των παιδιών.
Η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών επέστρεψε και πάλι στη ΓΑΔΑ. Κατά πάσα πιθανότητα θα κρατηθεί και σήμερα στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας κι αύριο θα γίνει η μεταγωγή της στον ανακριτή της Πάτρας που χειρίζεται την υπόθεση.