Εντός της επόμενης διετίας, όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα υλοποιηθεί κτιριακό πρόγραμμα μαμούθ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών της Δικαιοσύνης ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών αποσκοπεί στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και τους δικηγόρους, αλλά και στην αναβάθμιση ποιοτικότερων υπηρεσιών για τους πολίτες.
Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας και ο γενικός γραμματέας Πέλοψ Λάσκος, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Ανδριανού, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου, του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταικούρα, βουλευτών, εκπροσώπων της τοπική αυτοδιοίκησης και προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων παρουσίασαν αναλυτικά τα έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των δικαστικών κτιρίων που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2025, κατόπιν αιτημάτων των κατά τόπους διοικήσεων των δικαστηρίων, καθώς και τα έργα που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν έως το 2027.
Το πρόγραμμα αφορά την ανέγερση δέκα νέων δικαστικών κτιρίων και την επισκευή-ανακατασκευή πολύ μεγάλου αριθμού δικαστηρίων, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.
Τα δέκα νέα δικαστικά μέγαρα που θα κατασκευαστούν στην περιφέρεια είναι στο Αιγαίο, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Πίλο, Κω, Λαμία, Σέρρες και Χίο.
Στην Αθήνα θα ανεγερθεί ένας όροφος στο Πρωτοδικείο επί της οδού Λουκάρεως (αποκλείστηκε η σκέψη να ανεγερθεί νέο κτίριο πίσω από το Εφετείο Αθηνών), θα αναμορφωθούν τα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και θα κατασκευαστεί εκεί ένα ακόμη κτίριο.
Οι πόροι για την κατασκευή και ανακατασκευή των δικαστικών κτιρίων προέρχονται κατά 240 εκ. ευρώ από την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ), 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 130 εκατ. από το ΤΑΧΔΙΚ.
Να σημειωθεί ότι από τον προϋπολογισμό του ΤΑΧΔΙΚ τα 64.489.166 ευρώ αφορούν έργα της περιφέρειας και τα 65 εκατ. ευρώ αφορούν τα έργα στην πρώην Σχολή Ευελπίδων και το πανωσήκωμα ορόφου στο Πρωτοδικείο της επί Λουκάρεως.
Φλωρίδης: Συνολικό πρόγραμμα που υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ
Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στο κτιριακό πρόγραμμα του υπουργείου και εξήρε την συμβολή των τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων στην εξεύρεση λύσεων για την υλοποίηση του κτιριακού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε: «Αυτό το πρόγραμμα έχει δυο μέρη: Το πρώτο βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το δεύτερο, το οποίο υλοποιείται με διαδικασίες, που προβλέπονται στα δημόσια έργα. Η χρηματοδότηση όλων είναι από εθνικούς πόρους.
Αναφορικά με τα έργα που θα γίνουν με συμπράξεις ή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των συμπράξεων, η πρώτη αφορά στην ανέγερση δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών και Κιλκίς, η οποία αν και περιλαμβάνει μέχρι σήμερα την ανακατασκευή του δικαστικού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε μετά από σειρά προβλημάτων που προέκυψαν να προχωρήσει ως ένα ξεχωριστό δημόσιο έργο, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει κανονικά η κατασκευή των άλλων τριών.
Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τεχνικά και ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά, ενώ με την απεμπλοκή της Θεσσαλονίκης η κατασκευή των άλλων τριών δικαστικών μεγάρων θα επιταχυνθεί.
Η δεύτερη σύμπραξη είναι η ανέγερση των δικαστικών μεγάρων Λαμίας, Βόλου και μιας νέας πτέρυγας του δικαστικού μεγάρου Καρδίτσας, καθώς και την ανακατασκευή του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου Τρικάλων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 48 εκατ. ευρώ.
Όταν ξεκίνησε η διαδικασία των συμπράξεων και η εκτίμηση των προϋπολογισμών, δεν υπήρχε ο Δικαστικός Χάρτης, ο οποίος κατήργησε σχηματισμούς στα Ειρηνοδικεία, που σημαίνει ότι στεγάζονταν στα Ειρηνοδικεία που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν τώρα πρέπει να ενσωματωθούν στα νέα δικαστικά μέγαρα. Άρα αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια αναθεώρηση του κτιριολογικού προγράμματος για να μπορέσουμε τα κτίρια τα οποία θα κατασκευαστούν να ικανοποιήσουν αυτές τις ανάγκες.
Η άλλη σύμπραξη είναι η ανέγερση του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου και η ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι περίπου 240 εκατ. ευρώ».