Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα έχουν σήμερα Παρασκευή (04.07.2025) μια ιδιαίτερα σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία ο Ζελένσκι θα θέσει ακόμη την πιθανότητα πωλήσεων όπλων στο μέλλον, σύμφωνα με την εφημερίδα “Financial Times”, η οποία επικαλείται πρόσωπα που γνωρίζουν. Η εφημερίδα προσθέτει ότι πιθανόν να αλλάξει ο χρόνος της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, με τον Ζελένσκι είναι «με την πλάτη στον τοίχο», μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να διακοπεί η ορισμένων αλλά κρίσιμων πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία, καθώς την ίδια χρονική στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις πυραυλικές επιθέσεις τους.
Οι ΗΠΑ ανέστειλαν ορισμένες παραδόσεις σημαντικών όπλων στην Ουκρανία εξαιτίας χαμηλού αποθέματος, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Η απόφαση οδήγησε την Ουκρανία να καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών, τον υπηρεσιακό απεσταλμένο των ΗΠΑ, για να του τονίσει τη σημασία της συνέχισης της στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον και να προειδοποιήσει ότι η κίνηση αυτή θα αποδυναμώσει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στις κλιμακούμενες αεροπορικές επιθέσεις της Μόσχας και στην προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.
Η απόφαση του Πενταγώνου οδήγησε στη διακοπή της αποστολής αμυντικών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την υπεράσπιση των ουκρανικών πόλεων και των ενεργειακών υποδομών από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, όπως μετέδωσε το “Reuters”.
Ωστόσο το πρακτορείο ειδήσεων δεν ήταν άμεσα σε θέση να διακριβώσει την αξιοπιστία της πληροφορίας, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.
Σύμφωνα με το “Politico” και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η διακοπή αφορά τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, συστήματα ακριβείας του πυροβολικού και τους πυραύλους Hellfire.
Η ανακοίνωση προκάλεσε ανησυχία στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Απέναντι στον καλύτερα εξοπλισμένο και πολυάριθμο ρωσικό στρατό «θα δυσκολευτούμε χωρίς τα αμερικανικά πυρομαχικά», δήλωσε στρατιωτική πηγή.
«Η Ουκρανία παραδόθηκε στον Πούτιν», «Αν δεν μας υποστηρίξουν, είναι σαν να συντάσσονται με την πλευρά του κακού και αυτό δεν είναι αποδεκτό», ήταν μερικές από τις αντιδράσεις κατοίκων του Κιέβου.