Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες πως δεν χρειάζεται «περαιτέρω συζήτηση» για την υιοθέτηση της προτεινόμενης από την Ε.Ε. συμφωνίας, η οποία έχει σκοπό τον κατευνασμό των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Υπήρξε σημαντική πρόοδος και ευχαριστώ αμφότερες τις πλευρές για τη συνεργασία τους», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους, χωρίς οι ηγέτες των δύο χωρών να κάνουν κάποια δήλωση. «Ωστόσο είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί πως όσα συμφωνήθηκαν σήμερα θα εφαρμοστούν. Είναι σημαντικό να γίνονται συμφωνίες, αλλά ακόμη σημαντικότερο να εφαρμόζονται», πρόσθεσε.
Το σχέδιο, το οποίο αρχικά υποστηρίχθηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία και τώρα υποστηρίζεται και από τα 27 κράτη-μέλη, δημοσιεύθηκε από τη διπλωματική υπηρεσία του Μπορέλ το βράδυ της Δευτέρας.
Σύμφωνα με το κείμενο των 11 σημείων, χωρίς να προδικάζεται η αναγνώριση του καθεστώτος της άλλης πλευράς, καμία πλευρά δεν θα καταφύγει στη βία για την επίλυση κάποιας διαφοράς, ούτε θα προσπαθήσει να εμποδίσει την άλλη να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς – βασικό αίτημα του Κοσόβου.
Το άρθρο 1 της συμφωνίας προβλέπει ότι «Τα μέρη θα αναπτύξουν μεταξύ τους κανονικές σχέσεις καλής γειτονίας, βασισμένες σε ίσα δικαιώματα. Τα δύο μέρη αναγνωρίζουν αμοιβαία τα αντίστοιχα έγγραφα και τα εθνικά τους σύμβολα, συμπεριλαμβανομένων των διαβατηρίων, των διπλωμάτων, των πινακίδων κυκλοφορίας και των τελωνειακών σφραγίδων», ενώ το περιβόητο άρθρο 4, για το οποίο η Σερβία είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις, προβλέπει ότι «η Σερβία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη του Κοσόβου σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό».
«Κανένα από τα δύο μέρη δεν θα εμποδίσει, ούτε θα ενθαρρύνει άλλα να εμποδίσουν την πρόοδο του άλλου μέρους στην αντίστοιχη πορεία του προς την Ε.Ε. με βάση τα δικά του προσόντα», αναφέρει το άρθρο 5 του κειμένου, με ειδική αναφορά στις θεμελιώδεις αξίες που κατοχυρώνονται στις συνθήκες της Ε.Ε.