• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
Molonoti News
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti News
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
molonoti.gr
No Result
View All Result

Σε Κατάρ και Τουρκία τα… ATM της Χαμάς

Molonoti από Molonoti
1 Νοεμβρίου 2023
σε Κόσμος
5
0
Σε Κατάρ και Τουρκία τα… ATM της Χαμάς
8
SHARES
126
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Eδώ και πέντε ημέρες, το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες «χειρουργικές» επιθέσεις στη βόρεια Γάζα, με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, όπως διακηρύσσει η ισραηλινή ηγεσία.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

ΔΟΠΑ: “Ευθύνη της Ρωσίας η κατάρριψη της πτήσης MH17 το 2014 στην Ουκρανία”

Τραμπ: «Μπορεί να άρουμε τις κυρώσεις στη Συρία, θέλουμε να τους δώσουμε μία νέα αρχή»

Γεωπολιτικό ρήγμα Ρωσίας-Δύσης με «τελεσίγραφα» και θεωρίες

Μόνο που το «κεφάλι» της Χαμάς δεν κρύβεται στις δαιδαλώδεις υπόγειες σήραγγες της Γάζας, αλλά φιλοξενείται στο εμιράτο του Κατάρ.

Οι σημαντικότεροι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς ζουν εξόριστοι στο εμιράτο από το 2012, απολαμβάνοντας πλήρη ασυλία, αν όχι και πολυτελή διαβίωση, σε σχέση με όσα τραβάνε οι συμπατριώτες τους στην πολύπαθη Γάζα. «Το Κατάρ ευθύνεται εν μέρει για την τρομοκρατία της Χαμάς», λέει ο Γερμανός ειδικός στη Μέση Ανατολή Γκίντο Στάινμπεργκ. «Άλλωστε, το Εμιράτο του Κόλπου είναι ο μόνος παράγοντας που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Δύση και τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες. Και μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, οι δύο όμηροι που έχουν απελευθερωθεί από την αιχμαλωσία της Χαμάς, το οφείλουν στη μεσολάβηση του Κατάρ. «Η μοίρα των ομήρων εξαρτάται πολύ από το Κατάρ», λέει ο Γερμανός ειδικός σε συνέντευξή του στην Die Zeit. «Τουλάχιστον, η πρώτη διάσωση ομήρων δείχνει πόσο μεγάλη είναι η επιρροή του Κατάρ στη Χαμάς».

Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη Γάζα «είναι να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Χαμάς», επέμεινε ο  ηγέτης του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ αλ-Θάνι.

Από την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ και τη σύλληψη περισσότερων από 200 ομήρων στις 7 Οκτωβρίου, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ντόχα. Όλοι οι σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας μετέβησαν τις τελευταίες ημέρες στη Ντόχα. «Όποιος σκοπεύει να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή ή να προσπαθήσει να απελευθερώσει υπηκόους του, που κρατούνται στη Γάζα, στρέφεται στο Κατάρ», γράφει η Washington Post.

Η μικρή αλλά ισχυρή χώρα του Κόλπου, εκτός από μεγάλος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, φιλοξενεί την πολιτική ηγεσία της Χαμάς. Στη Ντόχα βρήκαν καταφύγιο ο Ισμαήλ Χανίγια, ο ανώτατος ηγέτης της οργάνωσης, και ο Χαλέντ Μεσάαλ, ο οποίος γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας του Ισραήλ το 1997.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Χανίγια προσπάθησε να αναβιώσει την ηγετική του εικόνα δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο δηλώνει ότι « χρειαζόμαστε το αίμα γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων για να αφυπνίσουμε το επαναστατικό πνεύμα ».

Στρατιωτικοί κατά πολιτικών ηγετών

Οι στρατιωτικοί διοικητές της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης που είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου, είναι άλλωστε αναλώσιμοι και η τοπική ηγεσία αλλάζει αμέσως μόλις σκοτωθεί κάποιος πολέμαρχος. «Οι τοπικοί στρατιωτικοί ηγέτες που εμπλέκονται στη Λωρίδα συχνά κατηγορούν μάλιστα πολιτικούς εκπροσώπους ότι διεξάγουν τον αγώνα κατά του εβραϊκού κράτους στην άνεση των πολυτελών ξενοδοχείων στο Κατάρ.

Η αμερικανική εφημερίδα αδυνατεί να διευκρινίσει εάν η αναθεώρηση της συνεργασίας μεταξύ Χαμάς και Κατάρ θα οδηγήσει στην εξορία τους ηγέτες της οργάνωσης.

«Αν οι ηγέτες της Χαμάς εγκαταλείψουν το Κατάρ, πιθανότατα θα πάνε στο Ιράν, τη Συρία, τον Λίβανο ή την Αλγερία», λέει ο Μπρους Ρίντελ, ειδικός στη Μέση Ανατολή και πρώην πράκτορας της CIA.

Το Κατάρ, μια οικονομική δύναμη που κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου και το τέταρτο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, έχει στη διάθεσή του ένα εντυπωσιακό χρηματοοικονομικό απόθεμα, που φαίνεται να το εκμεταλλεύεται στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το εμιράτο στην πραγματικότητα θεωρείται το «ΑΤΜ» της Χαμάς, καθώς προσφέρει περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην οργάνωση και πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στη Λωρίδα της Γάζας. Η απειλή να «κλείσει»  το πορτοφόλι ίσως έπαιξε ρόλο, μαζί με τη συμβολή της Αιγύπτου, στην απελευθέρωση μέχρι τώρα των τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων.

Η Ντόχα έχει σχέσεις με το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, ακόμη και όταν οι άλλες χώρες του Κόλπου ήταν αντίθετες σε οποιαδήποτε επαφή με το εβραϊκό κράτος. «Η αδέσμευτη στρατηγική που ακολουθεί το Κατάρ δεν εξαρτάται από συγκεκριμένα θρησκευτικά κίνητρα αλλά από την επιθυμία των ηγεμόνων του να εξασφαλίσουν τη θέση του στρατηγικού και σημαντικού παίκτη στο «τραπέζι» της Μέσης Ανατολής, παρά το μικρό μέγεθος της χώρας», λέει στη Ναυτεμπορική Ευρωπαίος, βετεράνος διπλωμάτης, με σημαντική παρουσία σε χώρες του Κόλπου. «Μόνο που τώρα, το Εμιράτο δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να παίζει ρόλο εμπρηστή και πυροσβέστη, ταυτόχρονα. Η κρίση στη Μέση Ανατολή θα είναι μια άνευ προηγουμένου διπλωματική πράξη εξισορρόπησης για το Κατάρ», προσθέτει.

Ο ρόλος του Ιράν και της Τουρκίας

Η εξίσωση είναι πάντως δύσκολο να επιλυθεί καθώς η Χαμάς το έχει «τρίπορτο»: Εκτός από το Κατάρ, διαθέτει τη στήριξη του Ιράν και της Τουρκίας. Το Ιράν από την πλευρά του αξιοποιεί τη Χαμάς για να ανατινάξει τις προσπάθειες προσέγγισης του Ισραήλ  με τις χώρες του αραβικού κόσμου. Αλλά και να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση μεταξύ του Ισλάμ και του υπόλοιπου κόσμου.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές με ποιανού πλευρά βρίσκεται τώρα στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η Χαμάς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση». Αντίθετα, την επαίνεσε ως «ομάδα απελευθερωτών», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ισραήλ.

Στο παρελθόν, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα υποδεχτεί εκπροσώπους της τρομοκρατικής οργάνωσης στο προεδρικό του μέγαρο – πιο πρόσφατα, ο Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, ήταν επίσημος προσκεκλημένος στην Τουρκία, τον Ιούλιο.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο Ερντογάν μίλησε ξανά με τον ηγέτη της Χαμάς.

Ο Ερντογάν προσφέρθηκε βέβαια να ενεργήσει ως μεσολαβητής στη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ. Έναν ρόλο με τον οποίο μπόρεσε να αναφέρει  κάποιες επιτυχίες στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αλλά τώρα, στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίαζε. Οι προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών του Ερντογάν, Χακάν Φιντάν να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός, απέτυχαν παταγωδώς.

Με άδεια χέρια ο Ερντογάν

«Γρήγορα έγινε σαφές ότι το Ισραήλ δεν ήθελε να διαπραγματευτεί με τον Ερντογάν. Και η Χαμάς είδε επίσης ότι δεν υπήρχε τίποτα να κερδίσει με τον Τούρκο πρόεδρο. Έτσι ο Ερντογάν έμεινε με άδεια χέρια», λέει ο Μπερκ Εσέν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντσί στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να πετύχει τίποτα και γι’ αυτό αλλάζει τώρα την τακτική του», τονίζει ο Εσέν και προσθέτει: Βλέπει άλλωστε ότι η διάθεση στην Τουρκία αλλάζει σιγά σιγά.

«Όταν 1.400 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Ισραήλ στην αρχή, ο Ερντογάν δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τη Χαμάς», λέει ο Ομέρ Τασπινάρ από το Ινστιτούτο Brookings. Οταν όμως άλλαξαν οι συνθήκες και χιλιάδες πέθαναν στη Γάζα, η θέση του Ερντογάν και του τουρκικού κοινού άλλαξε. Μην ξεχνάτε ότι ο Ερντογάν διεξάγει συνεχώς δημοσκοπήσεις. Ξέρει ακριβώς από πού φυσάει ο άνεμος».

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, το Ινστιτούτο Metropoll έκανε δημοσκόπηση για το πώς αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή: Το 34,5% των ερωτηθέντων θα ήθελε η τουρκική κυβέρνηση να συμπεριφέρεται ουδέτερα. Ταυτόχρονα, το 18,1% τάσσεται υπέρ της υποστήριξης της παλαιστινιακής πλευράς εφόσον αποστασιοποιείται από τη Χαμάς. Το 11,3% ζητά επίσης υποστήριξη για τη Χαμάς. Μόνο το 3% των ερωτηθέντων θέλει η τουρκική κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Με την αντι-ισραηλινή ρητορική του, ο Ερντογάν εξυπηρετεί πρωτίστως τη δική του συντηρητική ισλαμική βάση ψηφοφόρων. Αυτό θα μπορούσε να τον ωφελήσει στο εσωτερικό, καθώς στα τέλη Μαρτίου διεξάγονται οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία στα τέλη Μαρτίου.

 

Tags: Κόσμος
Share3Tweet2
Molonoti

Molonoti

Προτείνουμε για εσάς:

ΔΟΠΑ: “Ευθύνη της Ρωσίας η κατάρριψη της πτήσης MH17 το 2014 στην Ουκρανία”

12 Μαΐου 2025
0
127
ΔΟΠΑ: “Ευθύνη της Ρωσίας η κατάρριψη της πτήσης MH17 το 2014 στην Ουκρανία”

Η ολλανδική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι "Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) αποφάνθηκε σήμερα ότι η Ρωσία ευθύνεται για την κατάρριψη μαλαισιανού αεροσκάφους το 2014 στην Ουκρανία που παρέσυρε...

ΠερισσότεραDetails

Τραμπ: «Μπορεί να άρουμε τις κυρώσεις στη Συρία, θέλουμε να τους δώσουμε μία νέα αρχή»

12 Μαΐου 2025
0
131
Τραμπ: «Μπορεί να άρουμε τις κυρώσεις στη Συρία, θέλουμε να τους δώσουμε μία νέα αρχή»

Η Συρία προσπαθεί να εφαρμόσει τους όρους που έχει θέσει η Ουάσινγκτον για την απαλλαγή από τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες κρατούν τη χώρα αποκομμένη από το παγκόσμιο...

ΠερισσότεραDetails

Γεωπολιτικό ρήγμα Ρωσίας-Δύσης με «τελεσίγραφα» και θεωρίες

12 Μαΐου 2025
0
134
Γεωπολιτικό ρήγμα Ρωσίας-Δύσης με «τελεσίγραφα» και θεωρίες

Σε Ρωσία και Ουκρανία είναι και σήμερα στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας, μόλις 48 ώρες μετά το τελεσίγραφο των συμμάχων στη Ρωσία να δεχθεί εκεχειρία 30 ημερών...

ΠερισσότεραDetails

108 drones εναντίον της Ουκρανίας εξαπέλυσε η Ρωσία

12 Μαΐου 2025
0
132
108 drones εναντίον της Ουκρανίας εξαπέλυσε η Ρωσία

Μία μη στρατιωτική εμπορική αμαξοστοιχία, τραυματίζοντας τον οδηγό της, έπληξε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, η Ρωσία που εξαπέλυσε 108 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) εναντίον της...

ΠερισσότεραDetails

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφασίζει για τα SMS Μπουρλά-Φον ντερ Λάιεν για τα εμβόλια Pfizer

12 Μαΐου 2025
0
126
Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφασίζει για τα SMS Μπουρλά-Φον ντερ Λάιεν για τα εμβόλια Pfizer

Την Τετάρτη αναμένεται το δικαστήριο της ΕΕ να αποφασίσει αν θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα μηνύματα που αντάλλαξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    Για ηθική αυτουργία σε αρπαγή κατηγορούμενη η Γεωργία Μπίκα

    Για ηθική αυτουργία σε αρπαγή κατηγορούμενη η Γεωργία Μπίκα

    15 Νοεμβρίου 2023
    124
    Από το λιμάνι της Λάρνακας θα φεύγει η αμερικανική βοήθεια για τη Γάζα

    Από το λιμάνι της Λάρνακας θα φεύγει η αμερικανική βοήθεια για τη Γάζα

    8 Μαρτίου 2024
    126
    Διατεθειμένος να συναντήσει τους αγρότες τη Δευτέρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Διατεθειμένος να συναντήσει τους αγρότες τη Δευτέρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    8 Φεβρουαρίου 2024
    126

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.