Με άρθρο του στα “ΝΕΑ” ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εστιάζει ξανά στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα, σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, παραμένει αδρανής και απούσα, αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο διεθνές σκηνικό.
Στο άρθρο του, ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει πως το διεθνές σύστημα βρίσκεται σε φάση ραγδαίων μεταβολών, με την εμφάνιση ενός νέου υβριδικού διπολικού μοντέλου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, το οποίο ενσωματώνει και στοιχεία τριπολισμού με την παρουσία της Ρωσίας. Παράλληλα, περιφερειακές δυνάμεις όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Βραζιλία και η Τουρκία αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία, διαμορφώνοντας ένα ασταθές και ακραία ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον Σαμαρά, η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει την ενεργή εξωτερική πολιτική της, υποχωρώντας σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Κατηγορεί την κυβέρνηση για παθητική στάση στις επαφές με σημαντικούς διεθνείς παίκτες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, επισημαίνοντας ότι, αντί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, επιδεικνύει υπερβολική συγκαταβατικότητα.
Χαρακτηριστικά αναφέρει την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανία, όπου, παρά τις προκλήσεις του καγκελάριου Μερτς για αμυντική συνεργασία με την Τουρκία, η ελληνική πλευρά δεν αντέδρασε δυναμικά. Παράλληλα, κατακρίνει την απουσία αντίδρασης στην ιταλική στάση, παρά την εμπλοκή της ιταλικής Hellenic Train στην τραγωδία των Τεμπών.
Ισχυρίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τις γεωπολιτικές ευκαιρίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αποδεικνύεται από την αποδυνάμωση της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και την απουσία της από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Παράλληλα, αναφέρεται στις προκλήσεις από την Τουρκία, όπως η παράνομη κατοχή εδαφών στην Κύπρο και οι απειλές για την ελληνική ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν προβάλλει ισχυρή αντίσταση.
Καταλήγοντας, υποστηρίζει ότι η σημερινή εξωτερική πολιτική δεν εκφράζει τις αξίες και τις ανησυχίες του ελληνικού λαού και πως η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας. “Αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη” σημειώνει, καλώντας σε αναθεώρηση της στρατηγικής και σε επιστροφή στις εθνικές προτεραιότητες.