Σήμερα εκτός απροόπτου η Νέα Δημοκρατία, θα προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ζητώντας να ερευνηθεί ο άλλοτε πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος με φόντο τα όσα του καταμαρτυρούν δύο ανώτερα στελέχη του υπουργείου στο πλαίσιο των καταθέσεών τους στον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται τον φάκελο των Τεμπών, Σωτήρη Μπακαϊμή. Υπενθυμίζεται ότι ο ανακριτής διαβίβασε τον φάκελο στη Βουλή χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση, πετώντας την μπάλα στο Κοινοβούλιο, ώστε να αποφασίσει τον περαιτέρω χειρισμό.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ αξιολόγησε τη δικογραφία και στάθμισε τα δεδομένα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη λογική για άσκηση κακουργηματικής δίωξης. Έτσι, η δίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα αφορά αποκλειστικά τον κ. Καραμανλή και όχι τους διατελέσαντες υφυπουργούς και θα εστιάζεται στα όσα του καταμαρτυρούν οι άλλοτε υφιστάμενοι υπάλληλοί του.
Πρακτικά, θα ζητείται να ελεγχθεί ο κ. Καραμανλής ως προς το αν άσκησε τις διοικητικές του ευθύνες για την ενίσχυση του ΟΣΕ με προσωπικό, αλλά και για την ενίσχυση της χρηματοδότησης για τον σιδηρόδρομο. Πρακτικά, θα αποσυνδέεται η έννοια της ασφάλειας του σιδηροδρόμου από το σκεπτικό της δίωξης, κάτι που ήταν και μια δεδομένη διαφωνία της ΝΔ με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, υπενθύμιζαν ότι η καθ’ ύλην αρμόδια για το θέμα ήταν και είναι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.
Εκτός της πρότασης της ΝΔ θα είναι επίσης ο πρώην υπουργός Υποδομών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, με την επισήμανση ότι οι όποιες ευθύνες του έχουν παραγραφεί.
Μοντέλο Τριαντόπουλου με δέσμευση
Σημειωτέον ότι στις εσωτερικές συζητήσεις της ΝΔ υπήρξαν και στελέχη που ήταν της άποψης ότι ακόμα και η πλημμεληματική δίωξη για τον κ. Καραμανλή, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι ως και «τραβηγμένη». Από την άλλη, ήταν εξ αρχής μάλλον απίθανο από άποψης κοινοβουλευτικού χειρισμού, αλλά και πολιτικής λογικής να μην ζητηθεί η σύσταση Προανακριτικής για τον πρώην υπουργό.
Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, αναμένεται να ακολουθηθεί το μοντέλο Τριαντόπουλου, ήτοι fast track διαδικασίες στην Προανακριτική, με στόχο τη γρηγορότερη παραπομπή του φακέλου προς περαιτέρω κρίση και αξιολόγηση στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, με τη δέσμευση από μέρους της ΝΔ ότι, αν ζητηθεί από αυτό αναβάθμιση της κατηγορίας, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Η στάση Καραμανλή
Ο πρώην υπουργός είναι σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου για τους περαιτέρω χειρισμούς στην υπόθεση. Από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η πρόταση της ΝΔ, είναι εξαιρετικά πιθανό να διανεμηθεί δήλωση του κ. Καραμανλή, με την οποία ο πρώην υπουργός θα τίθεται στη διάθεση της Βουλής.
Ο κ. Καραμανλής όλο το προηγούμενο διάστημα έχει καταρτίσει μια ομάδα που αποτελείται από εξαιρετικά έμπειρους νομικούς και προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα, ενώ πιο λογικό φαντάζει να τοποθετηθεί μέσω υπομνήματος στην Προανακριτική Επιτροπή και εν συνεχεία να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία και θα αποφασίσει για τη δίωξη του πρώην υπουργού και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο.