Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για τη στέγαση του Μουσείου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου, τα µέλη του κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» για την αποµάκρυνση από την Πάτρα πολύτιµων τεκµηρίων που συνδέονται µε το ιστορικό παρελθόν της.
Πρόκειται για ένα µείζον ζήτηµα που έχει ανακύψει µετά την ανάγκη µεταφοράς, λόγω των εργασιών που έχουν δροµολογηθεί στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας από τον ∆ήµο Πατρέων.
Από την πλευρά της ∆ηµοτικής Αρχής, υποστηρίζεται ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις για τη νέα στέγη του Μουσείου, αλλά δεν είναι ανακοινώσιµες προς το παρόν.
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη στέγαση του Μουσείου, διατυπώνει ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.∆. Ελλάδος, επίτιµος δικηγόρος, Λεωνίδας Μαργαρίτης. Ο κ. Μαργαρίτης, αφού αναφέρεται στο ιστορικό του Μουσείου και στη συλλογή του, αλλά και στις προσπάθειες των εκάστοτε διοικήσεων, τόσο των παλαιοτέρων ετών, όσο και των πρόσφατων, υπό την προεδρία του αείµνηστου ιστορικού της πόλης µας, Κώστα Τριανταφύλλου και σήµερα του συγγραφέα Χρήστου Μούλια, αναφέρει: «Η οριστική λύση του προβλήµατος που αντιµετωπίζει το Εθνολογικό Μουσείο είναι µία και µόνη.
Ο ∆ήµος Πατρέων πρέπει να υιοθετήσει το Μουσείο, να παραχωρήσει η Εταιρεία τα εκθέµατα κατά χρήση και να εξασφαλίσει κατάλληλο χώρο για την ανάπτυξη των σηµαντικών εκθεµάτων του και να αναλάβει τη λειτουργία του σε καθηµερινή βάση και σε πλήρες ωράριο. Να αναπτύξει το Μουσείο σε άνετους και ευρύχωρους χώρους, όπου θα µπορούν να εκτεθούν και τα σηµαντικής αξίας και σηµασίας ενθυµήµατα και το λοιπό αρχειακό υλικό που υπάρχει και φυλάσσεται στη ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη, έτσι ώστε τα κειµήλια τόσο του Μουσείου όσο και της Βιβλιοθήκης να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο ενθυµηµάτων της τοπικής µας ιστορίας και έναν πόλο έλξης των µαθητών, των φοιτητών, των τουριστών και των εν γένει ενδιαφεροµένων επισκεπτών της πόλης, και της ευρύτερης περιοχής µας.
Είναι άµεση και επιτακτική ανάγκη να κινηθούν διαδικασίες µετά τον εορτασµό της Επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επαναστάσεως του 1821, έτσι ώστε να προβάλλεται στο εξής η τοπική µας ιστορία µέσα από τα εκτιθέµενα κειµήλια της συλλογής του Εθνολογικού Μουσείου και της ∆ηµοτικής Βιβλιοθήκης και να γίνει κτήµα «ες αεί» των νεώτερων, οι οποίοι σήµερα κλυδωνίζονται σε αφιλόξενες ξέρες µιας στείρας γνώσης, κι αυτής πλαστογραφηµένης.
Να διδάσκεται η τοπική µας ιστορία στους νέους µας, σε συνδυασµό µε τα ιστορικά µας κειµήλια, οι οποίοι δεν έζησαν τα γεγονότα που σηµατοδότησαν την πορεία του νεώτερου Ελληνισµού. Μ’ αυτόν τον τρόπο παγιώνεται η γνώση της ιστορίας µας και δηµιουργούµε στους νέους µας ΕθνικήΠατριωτική συνείδηση. Και τέλος, θα θέλαµε να κάνουµε µια πρόταση για τη µεταστέγαση του Εθνολογικού Μουσείου στο νεοκλασικό κτίριο που σήµερα στεγάζεται το ∆ηµαρχείο της πόλης µας, το οποίο ήδη µεταστεγάστηκε, όπως και οι λοιπές υπηρεσίες του ∆ήµου, στο αναπαλαιωµένο κτίριο του Αρσακείου Πατρών. Έτσι, το Εθνολογικό Μουσείο θα αναδειχθεί πληρέστερα, θα είναι προσβάσιµο στο κοινό και θα αποτελέσει ένα φωτεινό σηµάδι µνήµης της νεώτερης Ιστορίας του Ελληνισµού. Ελπίζουµε την πρότασή µας αυτή να υιοθετήσουν τόσο το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Εθνολογικής Εταιρείας όσο και ο ∆ήµαρχος µε το ∆ηµοτικό Συµβούλιο της πόλης µας».