Για όλα τα φλέγοντας ζητήματα που αφορούν στο νέο χαρτοφυλάκιό της μίλησε στο ΕΡΤNews η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη.
Για τη βία των ανηλίκων σημείωσε ότι εάν βάλει κανείς τα ποσοστά εμφάνισης του φαινομένου σε όλες τις εκφάνσεις, θα δει ότι η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Αυτό δεν το λέμε γιατί υπάρχει εφησυχασμός. Αντιθέτως, γι αυτό, για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά εθνική στρατηγική για να μπορέσουμε όλες και όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να νιώσουν και τα παιδιά ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη, είτε βρίσκονται στο σχολείο, στο σπίτι ή στην κοινότητα και να ξέρουν και οι γονείς όλα τα μέσα που έχουν“.
“Ήδη από το 2019 είχαμε ένα νόμο για το θέμα του εκφοβισμού. Έχουν υπάρξει ειδικές επιτροπές μέσα στα σχολεία από ανθρώπους των σχολείων μαζί με τον ψυχολόγο – κοινωνικό λειτουργό, αλλά και σε διεύθυνση εκπαίδευσης με ειδικά πρωτόκολλα, τα οποία ισχύουν στην περίπτωση κάθε φορά, κάθε περιστατικού. Έχουμε πλέον την πλατφόρμα «Stop Bullying» στην οποία έχουν καταγραφεί πάνω από 1200 αναφορές από πέρσι τον Ιούλιο που μπήκε σε ισχύ. Εκεί τι γίνεται; Μπορείς να καταγράφεις ανώνυμα αυτό το οποίο έχει συμβεί. Και υποχρεούται το σχολείο να καταγράψει κάθε κίνηση που κάνει για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη περίπτωση εντός και εκτός της τάξης” πρόσθεσε η κα Ζαχαράκη.
Σε ερώτηση για το πού παρατηρούνται τα περισσότερα φαινόμενα bullying η κα Ζαχαράκη τόνισε ότι οι περισσότερες αναφορές εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής. “Το 49% είναι στην Αττική, το 16% είναι στην Κεντρική Μακεδονία, το 1% είναι στα Ιόνια, στη Δυτική Μακεδονία το 2%. Αλλά αυτό αφορά τις αναφορές που έχουν γίνει. Οι περισσότερες αναφορές είναι στο Γυμνάσιο, στην ηλικία των 13- 14 ετών, ενώ στα αγόρια το φαινόμενο είναι το πιο έντονο και λιγότερο στο δημοτικό, ενώ αρχίζουν και φθίνουν στο Λύκειο. Όμως υπάρχει και μια άλλη εξήγηση ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, λιγότερο θα αναφέρουν κάτι το οποίο θα τους συμβεί. Υπάρχει και η έννοια της ομάδας” εξήγησε η υπουργός.
“Δεύτερον, έχουμε πρώτα απ όλα την εισαγωγή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, το ξεκινήσαμε το 2020 μαζί με την Νίκη Κεραμέως. Χαίρομαι για αυτή την υπουργική απόφαση γιατί μπορέσαμε να βάλουμε και στο Γενικό Σχολείο τον ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό που είναι τόσο απαραίτητος. Τι οφείλουμε να κάνουμε και δεσμεύομαι ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας; Να αυξήσουμε τον αριθμό τους. Γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος κινείται σε πέντε σχολεία, σε τέσσερα πέντε σχολεία. Μακάρι να μπορέσουμε να βρούμε και τον απαιτούμενο αριθμό επιστημόνων, αλλά και το επαγγελματιών αλλά και τις απαραίτητες πιστώσεις. Πρέπει να εξαντλήσουμε τον προϋπολογισμό, να το κάνουμε” τόνισε η υπουργός.
“Συνεχίζουμε με το να έχουμε και περισσότερες πληροφορίες ως προς το κομμάτι της αντιμετώπισης του φαινομένου. Έχουμε την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Μέχρι τώρα οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο κομμάτι του εκφοβισμού μέσα στις σχολικές τάξεις έχουν επιμορφωθεί. Είναι περίπου 20.000 που έχουν κάνει την πρώτη και τη δεύτερη φάση επιμόρφωσης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής” δήλωσε.
Όσον αφορά στα κινητά και την απαγόρευσή τους η κα Ζαχαράκη τόνισε ότι τα στατιστικά δείχνουν ότι μήνα με το μήνα μειώνονται τα περιστατικά που μπορεί να έχει παραβιάσει το νόμο ένα παιδί. “Καταλαβαίνουμε ότι πολλές φορές είναι δύσκολο, κάτι το οποίο το παιδί έχει συνηθίσει μέσα στη μέρα φαφνικά να το στερηθεί. Όμως βλέπω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό το κομμάτι της απαγόρευσης. Και είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μας πήρε ένα μέτρο το οποίο βλέπουμε ότι ευρωπαϊκά και πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως έχει υιοθετηθεί από αρκετές χώρες“.
“Νομίζω ότι το πολύ σημαντικό και δεν θα σταματήσω να το λέω είναι να μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι όλοι μαζί και θα το επιδιώξουμε και στο Υπουργείο Παιδείας, γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά, έτσι ώστε να υπάρχει μια συναντίληψη. Κινούμαστε με αυτό τον τρόπο απέναντι στον εκφοβισμό. Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε έκφανση. Κυρίως πρέπει να σας πω ότι έτσι όπως εμφανίζεται το λεκτικό είναι το πλέον διαδεδομένο, η λεκτική βία και μετά πηγαίνουμε στο σωματικό και σε όλες τις εκφάνσεις” πρόσθεσε.