Στην τελική ευθεία έχει μπει το σχέδιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου για την προστασία και ανάδειξη του Παναχαϊκού, εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση, υποδομές πεζοπορίας, αναψυχής και ενημέρωσης, σε πολίτες και επισκέπτες. Το Παναχαϊκό, μαζί με το Πήλιο είναι τα μοναδικά βουνά της χώρας μας με εγγύτητα σε μεγάλο αστικό κέντρο και μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά περιαστικά πάρκα με πλούσια βιοποικιλότητα και θέα, ειδικότερα το Παναχαϊκό στον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό κόλπου.
Βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη η κατασκευή του δρόμου Ζάστοβα – Κοκκινόβρυση, που θα διευκολύνει την πρόσβαση από τη Νοτιοανατολική πλευρά, ενώ η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου – Η/Μ διεκδικεί και την ένταξη σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα την ασφαλτόστρωση του δρόμου Δραγώλαινα – Κοκκινόβρυση, για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και από τη βόρεια πλευρά του βουνού.
Παράλληλα εγκρίθηκε κι επίκειται η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και του Δήμου Πατρέων για την υλοποίηση έργου που περιλαμβάνει :
- Την κατασκευή τριών (3) χώρων δασικής αναψυχής και θέας στην ορεινή – ημιορεινή ζώνη (με καθιστικά, κιόσκια, σήμανση κ.ο.κ.)
- Την τοποθέτηση δύο (2) πύργων παρακολούθησης για την πυροπροστασία της περιοχής
- Την ανακαίνιση του Κέντρου Πληροφόρησης στο Πουρναρόκαστρο με σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό, εικονική πραγματικότητα και σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό
- Τη δημιουργία μιας φορητής έκθεσης της περιοχής Natura 2000 του Παναχαϊκού
- Την επανέκδοση – επικαιροποίηση και ψηφιακή παραγωγή του λευκώματος του Παναχαϊκού που είχε παραχθεί το 2007.
Επίσης Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ένταξη για χρηματοδότηση του έργου «Αποκατάσταση – Ανάδειξη – Σήμανση και προώθηση πεζοπορικών μονοπατιών και διαδρομών του Παναχαϊκού όρους, εντός των ορίων του Δήμου Πατρέων» από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δεκαέξη (16) πεζοπορικών διαδρομών συνολικού μήκους 78,188 Km και προβλέπεται διάνοιξη-διαπλάτυνση – καθαρισμός μονοπατιών, πλήρης σήμανση τους με ειδικές πινακίδες και κατασκευή σε έξι (6) σημεία του πεζοπορικού δικτύου χώρων δασικής αναψυχής με καθιστικά, κιόσκια, τραπεζόπαγκους κ.ο.κ.
Η επιλογή των χώρων αναψυχής θα γίνει με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ και του ΥΠΕΝ αντίστοιχα, προτάσεις και διαβούλευση με τις τοπικές ορεινές κοινότητες, σε συνδυασμό με το δρόμο Ζάστοβα – Κοκκινόβρυση που ήδη κατασκευάζεται και τους άλλους υφιστάμενους δρόμους πρόσβασης στο Παναχαϊκό.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο έργων αγγίζει τις 500 χιλ. ευρώ και ικανοποιούν ένα αίτημα δεκαετιών της πόλης μας και ειδικότερα των φυσιολατρών για τη βελτιστοποίηση της προστασίας και αξιοποίησης του Παναχαϊκού.