Ωστόσο, αντί να συνεχίσει να επικεντρώνεται στη δασμολόγηση των αγαθών, η Κίνα επέλεξε να καταφύγει σε άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που στοχοποιούν τον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών, της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και των σπάνιων ορυκτών.
Ο Τραμπ έχει αυξήσει τις αμερικανικές εισφορές σε επιλεγμένα αγαθά από την Κίνα έως και 245% τις τελευταίες εβδομάδες. Προτού το αποκαλέσει «παιχνίδι αριθμών χωρίς νόημα», η Κίνα επέβαλε την περασμένη εβδομάδα πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ έως και 125%.
Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση των δασμολογικών σχεδίων της, το Πεκίνο έχει αναπτύξει μια σειρά μη δασμολογικών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης των ελέγχων των εξαγωγών ορυκτών σπάνιων γαιών και της έναρξης αντιμονοπωλιακών ελέγχων σε αμερικανικές εταιρείες, όπως στις DuPont και Google.
Πριν από την τελευταία κλιμάκωση, το Πεκίνο είχε προσθέσει δεκάδες αμερικανικές επιχειρήσεις στον λεγόμενο κατάλογο «αναξιόπιστων οντοτήτων», ο οποίος θα περιορίζει ή θα απαγορεύει στις επιχειρήσεις να συναλλάσσονται ή να επενδύουν στην Κίνα. Αμερικανικές επιχειρήσεις όπως η PVH, η μητρική εταιρεία της Tommy Hilfiger και η Illumina ήταν μεταξύ εκείνων που προστέθηκαν στον κατάλογο.
Η αυστηροποίηση των εξαγωγών κρίσιμων ορυκτών θα απαιτεί από τις κινεζικές εταιρείες να εξασφαλίζουν ειδικές άδειες, περιορίζοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των ΗΠΑ στα βασικά ορυκτά που απαιτούνται για ημιαγωγούς, συστήματα πυραυλικής άμυνας και ηλιακές κυψέλες.
Στην πιο πρόσφατη κίνησή του, το Πεκίνο επιτέθηκε στην Boeing διατάσσοντας τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να μην παραλάβουν άλλες παραδόσεις για τα αεροσκάφη της και ζήτησε από τους αερομεταφορείς να σταματήσουν κάθε αγορά εξοπλισμού και εξαρτημάτων που σχετίζονται με αεροσκάφη από αμερικανικές εταιρείες.
Ως ένα άλλο σημάδι αυξανόμενων εχθροπραξιών, η κινεζική αστυνομία εξέδωσε ανακοινώσεις για τη σύλληψη τριών ατόμων που ισχυρίζεται ότι συμμετείχαν σε κυβερνοεπιθέσεις κατά της Κίνας για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δημοσίευσαν την ανακοίνωση, προέτρεψαν τους εγχώριους χρήστες και τις εταιρείες να αποφύγουν τη χρήση αμερικανικής τεχνολογίας και να την αντικαταστήσουν με εγχώριες εναλλακτικές λύσεις.
Η Κίνα θεωρείται από ορισμένους ότι επιδιώκει να διευρύνει τον εμπορικό πόλεμο για να συμπεριλάβει το εμπόριο υπηρεσιών -το οποίο καλύπτει τα ταξίδια, τις νομικές, συμβουλευτικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες -όπου οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό πλεόνασμα με την Κίνα εδώ και χρόνια.
Οι εισαγωγές αμερικανικών υπηρεσιών από την Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 10 φορές σε 55 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura, οδηγώντας το πλεόνασμα του αμερικανικού εμπορίου υπηρεσιών με την Κίνα σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Επιπρόσθετα, η Κίνα δήλωσε ότι θα μειώσει τις εισαγωγές αμερικανικών ταινιών και προειδοποίησε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν ή να σπουδάζουν στις ΗΠΑ, σε μια ένδειξη της πρόθεσης του Πεκίνου να ασκήσει πίεση στους αμερικανικούς τομείς της ψυχαγωγίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρει το CNBC, οι εξαγωγές ψυχαγωγίας, που περιλαμβάνουν ταινίες, μουσική και τηλεοπτικά προγράμματα, αντιστοιχούν μόλις στο 6% των αμερικανικών εξαγωγών αυτού του τομέα, ανέφερε ο επενδυτικός οίκος, σημειώνοντας ότι η τελευταία κίνηση του Πεκίνου για τις εισαγωγές ταινιών «έχει περισσότερο συμβολικό βάρος».
Οι αναλυτές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να αναπτύσσει το οπλοστάσιό του με εργαλεία μη δασμολογικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ισχύ του ενόψει οποιασδήποτε πιθανής διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση Τραμπ.
Η Apple, η Tesla, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες ιατρικών συσκευών είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν καθώς το Πεκίνο προωθεί μη δασμολογικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, της κανονιστικής παρενόχλησης και των ελέγχων των εξαγωγών.
Ενώ μια συμφωνία μπορεί να επιτρέψει και στις δύο πλευρές να απεμπλακούν από ορισμένα από τα αντίποινα, οι ελπίδες για βραχυπρόθεσμες συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών εξανεμίζονται γρήγορα.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τους «μονομερείς δασμούς» που επέβαλε ο Τραμπ ως «εκφοβισμό» και έχουν υποσχεθεί να «πολεμήσουν μέχρι τέλους». Παρ’ όλα αυτά, το Πεκίνο άφησε ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις, αλλά υπογράμμισε πως αυτές πρέπει να γίνουν «επί ίσοις όροις».
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε πρόσφατα ότι ο Τραμπ είναι ανοιχτός σε μια συμφωνία με την Κίνα, αλλά το Πεκίνο πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση. Eκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για οικονομικά και εμπορικά θέματα, αλλά οι ΗΠΑ πρέπει «να σταματήσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς τους».