Στο μακρινό 1976, ένας δικηγόρος ονόματι Καματερός, μοίραζε με βυτιοφόρα σε γειτονιές, νερό από την Κω, “που αντιμετώπιζε τον καρκίνο”. Μόνο τέσσερις εφημερίδες στάθηκαν απέναντι στην αλήθεια, καταγγέλλοντας αυτή την τερατολογία: Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Αυγή, Ριζοσπάστης.
Όλες οι υπόλοιπες με πρώτες και καλύτερες του συγκροτήματος Λαμπράκη (Βήμα, Νέα), δημοσίευαν καθημερινά σε πολλές σελίδες εμπειρίες ανθρώπων που δήθεν “τους έσωζε το νερό”. Ποιος ήταν ο λόγος που εν γνώση τους κορόιδευαν τους αναγνώστες τους; Οι πωλήσεις. Έβλεπαν κάθε μέρα τα δελτία από την διανομή με αυξήσεις χιλιάδων φύλλων και ψευδόμενοι συνέχιζαν.
Είναι θλιβερό και άκρως ανησυχητικό ότι αυτή η λογική εξακολουθεί να κυριαρχεί στα ΜΜΕ της χώρας. Δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια αλλά για τις θεαματικότητες (στην τηλεόραση) και για τις πωλήσεις (οι εφημερίδες). Να γιατί στην υπόθεση των Τεμπών ΕΘΑΒΑΝ τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι δεν υπήρχε λαθραίο εύφλεκτο υλικό και εμφάνιζαν ψευδέστατες υποθέσεις φιλοξενώντας μάλιστα και ψεύτες υποστηρικτές τους.
Όμως όπως έχω ξαναπεί, στο τέλος η ΑΛΗΘΕΙΑ θα επιβληθεί. Όπως στην περίπτωση του Καματερού που γελοιοποιήθηκε, με τον Τύπο των ψεμάτων βέβαια απλώς να ασχολείται τότε με κάτι άλλο και να υποκρίνεται ότι ποτέ δεν τον στήριξε.
Τα ίδια ζούμε τώρα με τα Τέμπη. Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ που εμφάνισαν σαν αλήθεια τα κτηνώδη ψεύδη, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, τώρα ψελλίζουν το τι πραγματικά έχει συμβεί. Εμφανίζουν έστω και έκτο, έβδομο θέμα επιστημονικές αποδείξεις, καταθέσεις, αλλά ούτε λέξη για το ότι είναι ακριβώς αυτοί, που παρέσυραν μια ολόκληρη κοινωνία να μολυνθεί με τα ψέματα τους.
Η διαπίστωση είναι βαθιά απογοητευτική. Τα ΜΜΕ στη χώρα από το Καματερό μέχρι τα Τέμπη δεν αναζητούν την αλήθεια και δεν προσφέρουν την σωστή ενημέρωση στους πολίτες. Αναζητούν τρόπους να απευθυνθούν στα χαμηλά τους ένστικτα για να πουλάνε. Αυτός ο Τύπος δεν μας είναι χρήσιμος. Είναι άχρηστος και επικίνδυνος.