Παπανδρέου: Κακώς δεν επέμενα για το δημοψήφισμα
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου στην εξαγγελία που είχε κάνει το 2011 για το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει και το οποίο αναγκάστηκε να πάρει πίσω, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν εντός και εκτός.
«Κακώς δεν επέμενα για το δημοψήφισμα. Εμείς σηκώνουμε το μεγάλο πολιτικό βάρος», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» για την περίοδο της διακυβέρνησής του.
Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η στρατηγική μας απόφαση να κρατήσουμε τη χώρα στην ΟΝΕ και να κάνουμε τα πάντα για να μη φύγει η Ελλάδα από την ΟΝΕ ήταν σωστή».
«Άλλοι έλεγαν να σκίσουν τα μνημόνια»
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το 2009, οπότε και θα έπρεπε να υπάρχει ενότητα, επικράτησε ο λαϊκισμός. Αφήνοντας αιχμές περί σκισίματος των μνημονίων, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν είχαμε υπηρετήσει «τις αλήθειες, τα μνημόνια θα ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας».
«Όταν ανέλαβα είχαμε ένα τεράστιο χρέος, αλλά το χειρότερο ήταν η αναξιοπιστία μας λόγω της απάτης με τα στατιστικά στοιχεία. Το 2009 είπαμε την αλήθεια», συνέχισε. «Στη χειρότερη στιγμή της Μεταπολίτευσης, που έπρεπε να υπάρχει πνεύμα ενότητας, εκεί έζησα τον λαϊκισμό. Άλλοι έλεγαν να σκίσουν τα μνημόνια. Εμείς είπαμε τις αλήθειες. Αν είχαμε υπηρετήσει αυτές, τα μνημόνια θαήταν πολύ μικρότερης διάρκειας».
Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε μάλιστα ότι είχε καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά δύο φορές στο τηλέφωνο. «Του είχα πει ότι είμαι διατεθειμένος να φύγω από την καρέκλα, επειδή είχε θέσει αυτόν τον όρο. Του ζήτησα να συναντηθούμε. Με πήραν οι συνεργάτες μου μετά από δέκα λεπτά και μου είπαν ότι είχε βουίξει ο τόπος ότι παραιτούμαι. Μπορεί κανείς να κάνει σοβαρή συζήτηση και σε δέκα λεπτά να λέει “φεύγει ο Παπανδρέου”»;
«Είχα ζητήσει από τον Καραμανλή τα πραγματικά στοιχεία»
Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε στο ζήτημα των στοιχείων που παρέλαβε, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας λέγοντας ότι είχε ζητήσει «από τον Καραμανλή να μου πει τα πραγματικά στοιχεία» για την οικονομία.«Είχα μιλήσει με τον υπεύθυνο για την Ελλάδα στο ΔΝΤ, ινδικής καταγωγής. Και είπε ότι είχαν μιλήσει στον κ. Αλογοσκούφη πως η χώρα θα χρεοκοπήσει. Το 2007, το 2008, ο κ. Αλογοσκούφης ήξερε τι γινόταν. Και βεβαίως ο κ. Παπαθανασίου», ανέφερε.
«Εγώ ενημερώθηκα από τον κ. Προβόπουλο δέκα ημέρες πριν τις εκλογές ότι “δεν πάμε καλά”. Είχα ζητήσει από τον κ. Καραμανλή τα πραγματικά στοιχεία. Δεν μου απάντησε», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι έχει τεράστια ευθύνη η παράταξη της ΝΔ για όσα συνέβησαν. «Μιλούσαμε για το μέλλον της χώρας και ξεκινήσαμε με κακοπιστία και υπονόμευση», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει από τον Κώστα Καραμανλή τα πραγματικά στοιχεία για την οικονομία και εκείνος δεν του απάντησε. «
Τέλος, στο επίκαιρο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων επισήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό πλαίσιο». «Το νομοσχέδιο αυτό μιλά για ξένα παραρτήματα. Γιατί να μη δώσουμε το ίδιο δικαίωμα, την ίδια ευχέρεια, στα δημόσια πανεπιστήμια;» αναρωτήθηκε.