Εξηγήσεις για την απόφασή του να ασκήσει βέτο στην αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Βρυξελλών επεχείρησε να δώσει χθες στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο Ντέιβιντ Κάμερον. Η είδηση όμως δεν βγήκε ούτε από τις δηλώσεις του ούτε από τις αναμενόμενες (θυελλώδεις) αντιδράσεις των βουλευτών: τη μεγαλύτερη εντύπωση την προκάλεσε η απουσία από τα κυβερνητικά έδρανα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ - ο οποίος είχε δηλώσει ήδη από την Κυριακή «βαθιά απογοητευμένος» με την έκβαση της Συνόδου.
«Πού είναι ο Κλεγκ;», άρχισαν να φωνάζουν βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, ενώ ο Κάμερον άρθρωνε τις πρώτες λέξεις. «Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πείσει ούτε καν τον αντιπρόεδρό του για το ορθόν των πράξεών του», δήλωσε λίγο αργότερα ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, κατηγορώντας τον Κάμερον ότι διέπραξε «το μεγαλύτερο λάθος της Βρετανίας στην Ευρώπη εδώ και τριάντα χρόνια», χαρακτηρίζοντας την έκβαση της Συνόδου «διπλωματική καταστροφή» για τη χώρα του. Οταν πια εντοπίστηκε, ο ίδιος ο Κλεγκ δικαιολόγησε την απουσία του λέγοντας πως η διαφωνία του με τον Κάμερον στο θέμα αυτό είναι ήδη γνωστή, και πως η παρουσία του θα είχε λειτουργήσει «ως αντιπερισπασμός». Τόσο ο Κλεγκ πάντως όσο και ο Κάμερον υποστήριξαν, ο καθένας με τον τρόπο του, πως η κυβέρνηση συνασπισμού τους δεν απειλείται.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ.
Με την ομιλία του, ο βρετανός Πρωθυπουργός έκανε σαφή προσπάθεια να καθησυχάσει το φιλοευρωπαϊκό κοινό του, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών επιχειρήσεων: «Η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ και τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας δεν το αλλάζουν αυτό. Η θέση μας εντός ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για το εθνικό μας συμφέρον. Είμαστε ένα εμπορικό έθνος και χρειαζόμαστε την ενιαία αγορά για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις δουλειές. Είμαστε στην ΕΕ και θέλουμε να είμαστε», δήλωσε. Ο Κάμερον υποστήριξε πως διαπραγματεύτηκε στις Βρυξέλλες «καλή τη πίστη», πως «προσπάθησε πραγματικά να επιτευχθεί συμφωνία», πως οι αξιώσεις του ήταν «μετριοπαθείς, λογικές και σχετικές». Κλήθηκε όμως όπως είπε να επιλέξει ανάμεσα σε μια συνθήκη χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις για τη βρετανική χρηματοπιστωτική βιομηχανία ή καμία συνθήκη. «Η σωστή απάντηση ήταν καμία συνθήκη. Δεν ήταν κάτι εύκολο, ήταν όμως το σωστό».
«ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ». «Δεν είναι βέτο όταν κάτι προχωρά χωρίς εσένα, αυτό λέγεται ήττα», δήλωσε από την πλευρά του ο Μίλιμπαντ. «Αντί να προστατεύσει τα συμφέροντά μας, ο Πρωθυπουργός μάς άφησε χωρίς φωνή». Ο Κάμερον τον πίεσε πολύ να πει αν εκείνος θα είχε υπογράψει τη συμφωνία. Ο Μίλιμπαντ απέφυγε να απαντήσει, σύμβουλοί του εντούτοις είπαν αργότερα πως δεν θα την είχε υπογράψει ως έχει, θα είχε όμως παραμείνει στην αίθουσα και θα είχε διασφαλίσει καλύτερο αποτέλεσμα.