Στα δύσκολα έχουμε συνηθίσει να λέμε «μπόρα είναι, θα περάσει».
Μία παραλλαγή αυτής της έκφρασης είναι ο τίτλος της νέας σειράς «Χούντα είναι. Θα περάσει;» που κάνει πρεμιέρα στη ΝΕΤ αύριο στις 22.15, σε σενάριο και σκηνοθεσία Φώτου Λαμπρινού.
Η νέα εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης θα προβάλει τα Κρατικά Επίκαιρα που βλέπαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες ολόκληρης της χώρας την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 1967 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 1974. Υπάρχει δηλαδή ένας πρόλογος με αυτά που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος κι ένας επίλογος με αυτά που ακολούθησαν την πτώση της χούντας.
Η σειρά ολοκληρώνεται σε 13 ημίωρα και κάθε ημίωρο επεισόδιο καλύπτει κατά κανόνα ένα εξάμηνο και περιλαμβάνει, κυρίως, εικόνες από τη δραστηριότητα του καθεστώτος, διάφορες αντιστασιακές ενέργειες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διεθνή γεγονότα που συνέβησαν στο χρονικό διάστημα που καλύπτει το συγκεκριμένο επεισόδιο και, τέλος, τα «ποικίλα» θέματα των εβδομαδιαίων ειδήσεων, όπως η καλλιτεχνική κίνηση, η μόδα, διάφορες φολκλορικές εκδηλώσεις, τα σπορ κ.λπ.
Το πρώτο επεισόδιο της σειράς καλύπτει το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 1967, μέχρι την 21η Απριλίου 1967. Λειτουργεί, δηλαδή, ως πρόλογος παρουσιάζοντας αυτά που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος και τις πολιτικές καταστάσεις που οδήγησαν σε αυτό καθώς και τις πρώτες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το επεισόδιο περιλαμβάνει κυρίως εικόνες από τα επίσημα επίκαιρα της εποχής και τον τρόπο που αυτά περιγράφουν την πολιτική κατάσταση, αλλά και τα κοινωνικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Τις εικόνες των παλαιών Επικαίρων συνοδεύουν το σπικάζ που γράφεται από τους συντελεστές της εποχής, η μουσική υπόκρουση και το σχόλιο των συντελεστών της εκπομπής. Τα κείμενα αυτών των σχολίων έχουν γράψει οι: Ηλίας Νικολακόπουλος, Χρήστος Χρηστίδης, Σπύρος Λουμάκης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Κατσάπης, Κωστάντζα Γεωργακάκη και Φώτος Λαμπρινός. Επιστημονικός σύμβουλος της σειράς είναι ο Ηλίας Νικολακόπουλος, τη μουσική σύνθεση και επιμέλεια έχει ο Γιώργος Παπαδάκης, αφηγήτρια είναι η Γεωργία Μηλιώτη και υπεύθυνη για το αρχειακό υλικό, η Χριστίνα Κατσιαδάκη.