Με «κόλαση» θα μοιάζει η αποψινή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023 καθώς οι αποκαλύψεις για το Qatargate, τις παρακολουθήσεις Χατζηδάκη, Τέλλογλου, Κύρτσου από την ΕΥΠ αλλά και η έρευνα για την εμπλοκή της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη σε υπόθεση διαφθοράς δημιουργούν μια άκρως εκρηκτική ατζέντα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος διαβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ότι δεν εμπλέκεται προσωπικά στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ θα κληθεί στη σημερινή του τοποθέτησή να δώσει διευκρινίσεις για μια σειρά διερευνόμενων υποθέσεων που φαίνεται να αγγίζουν την κυβέρνηση και τη ΝΔ.
Αναφορικά με το Qatargate ο κ. Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει ότι η ΝΔ δεν έχει την παραμικρή σχέση με την κυρία Καϊλή όμως θα του ζητηθεί να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της κυρίας Σπυράκη την οποία ο ίδιος διέγραψε «προσωρινά» αναστέλλοντας την κομματική ιδιότητά της μέχρι τις εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η ΝΔ είχε παράσχει πλήρη στήριξη στην κυρία Σπυράκη και είχε καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ «αντιπολιτευτική απελπισία». Στη συνέχεια, όμως, και προφανώς μετά από ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξε στάση με τον πρωθυπουργό να αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «σοβαρή υπόθεση».
Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένονται, όμως, οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ιδίως μετά από την έμμεση επιβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι παρακολουθείτο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αλλά και τις συγκλονιστικές χθεσινές αποκαλύψεις για την παγίδευση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δείχνει «φωτογραφίζει» για τις υποκλοπές κάποιο «παράκεντρο» στην ΕΥΠ αλλά ο πρωθυπουργός δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά.
Στον αντίποδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ότι θα θέσει εκ νέου στην ατζέντα το ζήτημα της παρακολούθησης των αρχηγών των επιτελείων καθώς και τις νέες αποκαλύψεις για τα θύματα των «επισυνδέσεων» της ΕΥΠ.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται όμως και η στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευσης μετά από τις καταγγελίες κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου περί απόπειρας παρεμπόδισης της έρευνας της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί τον κ. Ντογιάκο και είχε εκφράσει την ανησυχία του για τη μετατροπή της ΕΥΠ σε «παραθεσμικό παράκεντρο» παρακολούθησης πολιτικών αρχηγών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, ακόμα και δικαστών.
Επίσης θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας θα καταγγείλει εκ νέου τον αμφιλεγόμενο νέο νόμο της κυβέρνησης για τις υποκλοπές ιδιαίτερα μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα που καταγγέλλουν ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις χρησιμοποιούνται ως όχημα για να εμποδιστεί η έρευνα στις κρατικές παρακολουθήσεις.
Ως γνωστόν στη συζήτηση δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος χθες, πέρασε στην αντεπίθεση μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής της κυρίας Σπυράκη.
«Κάποιοι θέλουν να χρεώσουν όλα τα σκάνδαλα σε έναν πολιτικό χώρο, εντός και εκτός Ελλάδας. Αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Και τους διαψεύδει όχι μόνο γιατί αυτά συμβαίνουν και άλλου, αλλά γιατί ήταν το κόμμα μας, που πήρε τις μεγάλες αποφάσεις για να ενισχύσει τους θεσμούς της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη χώρα» είπε.
Τη θέση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για όλα τα ζητήματα θα παρουσιάσει όμως ο πρόεδρος της ΚΟ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος αναμένεται να υπενθυμίσει ότι η Εύα Καϊλή ήταν «ξένο σώμα» στο κόμμα του από το 2019.
Περαιτέρω ο κ. Κατρίνης αναμένεται να ζητήσει απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ αλλά και για τον επίμαχο νόμο σχετικά με τις υποκλοπές για τον οποίο ο ίδιος είχε προειδοποιήσει προ ημερών ότι «επιδιώκει να παροπλίσει την ΑΔΑΕ».