Σφοδρή επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς με πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε κομματικά στελέχη της ΝΔ στη βελγική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός τόνισε αρχικά πως ο στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία, η οποία είναι «αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα», και πρόσθεσε πως «και οι άλλες δυνάμεις έχουν κάνει τις επιλογές τους», σημειώνοντας πως «ο κ. Ανδρουλάκης το είπε πολύ καθαρά, θέλει συγκυβέρνηση με Τσίπρα. Να πει καθαρά ότι έχει αποφασίσει να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ». Αναφερόμενος στην υπόθεση της Εύας Καϊλή ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με σκληρά λόγια επισημαίνοντας αρχικά πως «οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι πλήττεται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς», για να επανέλθει στα πυρά κατά Ανδρουλάκη:
«Δείχνει πανικό και μικροπρέπεια να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. Επειδή στις Βρυξέλλες γνωρίζεστε, δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Καθένας κρίνεται για αυτά που λέει και κάνει», είπε. Από τη Ν.Δ. επικαλούνται άλλωστε και τις δηλώσεις της ίδιας της κ. Καϊλή μέσω του δικηγόρου της κ. Δημητρακόπουλου, ο οποίος δήλωσε στο Star ότι η πελάτις του είπε πως δεν ήταν σε καμία συζήτηση με τη Ν.Δ. και θα έμενε πιστή στο κόμμα της.
Από τη Χαρ. Τρικούπη απάντησαν στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός πως για το ΠΑΣΟΚ «τα θέματα διαφάνειας και ήθους είναι αδιαπραγμάτευτα, γι’ αυτό και η Εύα Καϊλή διαγράφηκε από το πρώτο δευτερόλεπτο της ανακοίνωσης της έρευνας εις βάρος της», και πρόσθεσαν πως «σε θέματα ηθικής δεν στήνουμε μηχανισμούς συγκάλυψης», αναφέροντας ότι «μακάρι να μπορούσε να ισχυριστεί το ίδιο και ο πρωθυπουργός των Πάτσηδων, των ανιψιών και των κολλητών, των απευθείας αναθέσεων».
Ενέργεια και Ουκρανία
«Δείχνει πανικό και μικροπρέπεια να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ.», ανέφερε ο πρωθυπουργός – Αιχμηρή απάντηση από το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός πριν από τη συνάντηση είχε συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Σύνδεσμο Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ενώ σήμερα θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης είχε διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ, τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Πραγιούθ Τσαν-ο-Τσα και τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ, όπου συζητήθηκαν ζητήματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, διεθνή ζητήματα, ενώ έμφαση δόθηκε στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Σήμερα, κατά το «κυρίως μενού» της Συνόδου θα συζητηθούν η στήριξη προς την Ουκρανία αλλά και θέματα ενέργειας, με έμφαση στην αξιολόγηση της προόδου μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.
Στο μέτωπο της ενέργειας ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις που έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή για λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου όσο και την προστασία των καταναλωτών από τη μεγάλη μεταβλητότητα των αγορών, καθώς και αναφορικά με τις ενεργειακές προμήθειες και την ασφάλεια εφοδιασμού. Oπως τόνισε ο πρωθυπουργός και στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED9 στο Αλικάντε, η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα στο ζήτημα των προμηθειών ενόψει του επόμενου χειμώνα.
Στην ατζέντα των «27» θα βρεθεί επίσης η στρατηγική συζήτηση για την ασφάλεια και την άμυνα σε συνέχεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών του περασμένου Μαρτίου. Οι πληροφορίες λένε πως σήμερα δεν αναμένεται κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσουν και οι αρμόδιοι υπουργοί.
Η απόσταση πάντως είναι ακόμα μεγάλη, με την Ισπανία και τη Γερμανία να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και τις υπόλοιπες χώρες να είναι ενδιάμεσα σε μια λογική συμβιβασμών για κοινές λύσεις. Στο τραπέζι του Συμβουλίου θα τεθούν και οι ευρωατλαντικές σχέσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με αιχμή την οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.