Ο εμβληματικός Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας, Issey Miyake πέθανε, σε ηλικία 84 ετών. Ο γκουρού της μόδας, το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο της μόδας στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980, πέθανε στις 5 Αυγούστου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Ο παγκοσμίου φήμης σχεδιαστής μόδας έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή από ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, όπως φανέρωσαν σε σημερινές δηλώσεις τους άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με τους Japan Times.
Γεννημένος στην επαρχία της Χιροσίμα το 1938, ο Miyake υπήρξε μάρτυρας του ατομικού βομβαρδισμού του 1945 ως παιδί ενώ βρισκόταν σε μια τάξη. Μάλιστα, ήταν απρόθυμος να μιλήσει για το γεγονός στη μετέπειτα ζωή του.
Έγινε γνωστός διεθνώς με τα σχέδιά του λόγω των έντονων πλισέ υφασμάτων του, έχοντας δηλώσει ότι «η φωτεινότητα των έργων μου μπορεί να γεννήθηκε από την τραγωδία του αμερικανικού βομβαρδισμού της πόλης το 1945». Ωστόσο, έγινε διάσημος και για τα αρώματά του, συμπεριλαμβανομένου του «L'eau d'Issey».
Παρήγαγε επίσης, το μαύρο ζιβάγκο που έγινε μέρος της χαρακτηριστικής εμφάνισης του Steve Jobs ο οποίος είχε χαρακτηριστικά πει στον συγγραφέα Walter Isaacson, σύμφωνα με τη The Sun: «Ζήτησα από τον Issey να μου φτιάξει μερικά από τα μαύρα ζιβάγκά του που μου άρεσαν και μου έκανε εκατό από αυτά!».
Γνωστός για την πρακτικότητά του, ο Miyake λέγεται ότι ήθελε να γίνει χορευτής προτού διαβάσει τα περιοδικά μόδας της αδερφής του από τα οποία πήρε έμπνευση ώστε να αλλάξει κατεύθυνση και να ακολουθήσει τον χώρο της μόδας από εκείνον του χορού. Και σπούδασε γραφιστική στο Τόκιο πριν πάει σε σχολή μόδας στο Παρίσι.
Στη συνέχεια, ο Miyake μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1969 και γράφτηκε σε μαθήματα αγγλικών ενώ εργαζόταν για τον σχεδιαστή Geoffrey Beene. Ένα έτος αργότερα, επέστρεψε στο Τόκιο όπου ίδρυσε την high-end εταιρεία παραγωγής γυναικείας μόδας Miyake Design Studio.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ανέπτυξε έναν νέο τρόπο δημιουργίας των πλισέ ρούχων, τυλίγοντας τα υφάσματα ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού και τοποθετώντας τα σε πρέσα θερμότητας, με τα ρούχα να κρατούν το σχήμα τους. Αποσύρθηκε από τον χώρο το 1997.
Το 2009, γράφοντας στους New York Times ως μέρος μιας εκστρατείας στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την πόλη, είπε: «Όταν κλείνω τα μάτια μου, εξακολουθώ να βλέπω πράγματα που κανείς δεν πρέπει να ζήσει ποτέ», προσθέτοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια, η μητέρα του πέθανε από έκθεση στην ακτινοβολία.
«Προσπάθησα, αν και ανεπιτυχώς, να τα αφήσω πίσω μου, προτιμώντας να σκέφτομαι πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν, όχι να καταστραφούν και που φέρνουν ομορφιά και χαρά. Για αυτό στράφηκα προς τον τομέα του σχεδιασμού ρούχων, είναι μια δημιουργική μορφή που είναι μοντέρνα και αισιόδοξη».
Του απονεμήθηκε η Λεγεώνα της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση το 2016, σε τελετή στο Εθνικό Κέντρο Τέχνης του Τόκιο. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ, μακροχρόνιος φίλος του σχεδιαστή που επισκεπτόταν την Ιαπωνία για την έκθεσή του, χάρισε προσωπικά στον Miyake το μετάλλιό του.
Ο Λανγκ είπε ότι τα έργα του Miyake είναι γλυπτά και έχουν κίνηση, καθώς και μια αίσθηση απλότητας που αρμόζει σε έναν δεξιοτέχνη της τέχνης.