Αιγιάλεια: Βρέθηκαν ακέραια χάλκινα μυκηναϊκά ξίφη
Ολοκληρώθηκε η α’ φάση ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο της Τραπεζάς Κούμαρι Αιγίου, στον πυρήνα της Αρχαίας Αγοράς των Ρυπών, στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο ασύλητων τάφων με αξίας ευρήματα.
Ο Διευθυντής της ανασκαφής Ανδρέας Βόρδος με την επόπτρια – καθηγήτρια της Αιγιακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ούντινε Ελιζαμπέτα Μπόρνια, Έλληνες και Ιταλούς αρχαιολόγους και φοιτητές από τα Πανεπιστήμια Ούντινε, Βενετίας, Τεργέστης και την οικονομική στήριξη της Εταιρείας Φίλων Έρευνας Αρχαίας Ρυπικής, του Ιδρύματος Λεβέντη και της Ολυμπίας Οδού, ξεκίνησαν στις 5 Αυγούστου, ανακαλύπτοντας πολλά νέα στοιχεία για την περιοχή.
Φέτος, στη μυκηναϊκή νεκρόπολη, ανασκάφηκε τάφος με πλήθος κτερισμάτων κεραμικής αλλά και μεταλλοτεχνίας, αντικείμενα πολυτελείας, εισαγωγής από Αίγυπτο και Μέση Ανατολή, που μαρτυρούν μία ακμάζουσα και μάλλον μεγάλη μυκηναϊκής κοινότητας παράλληλα με τις Μυκήνες, την Τίρυνθα και τη Μεσσήνη. Η έκπληξη ήταν ότι βρέθηκαν 3 ακέραια χάλκινα μυκηναϊκά ξίφη.
Νοτιότερα του πλατώματος Τραπεζάς, ανασκάπτεται οικισμός που εντοπίστηκε σε επιφανειακή έρευνα, σε έκταση περί τα 15 στρ., μεταξύ του ποταμού Μεγανίτη και του χειμάρρου της Μηλιαγκούς και χρονολογείται στα μεσοελλαδικά χρόνια, γύρω στο 1700-1600π.Χ.
Εκεί έχουν βρεθεί οικίες (τοίχοι, δάπεδα, εστίες με κατάλοιπα της λειτουργίας με αφθονότατη κεραμική).