Τα οπλικά συστήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς από το Ιράν αντιμετωπίζονται στη Δύση με αμφιβολία και κάποιες φορές ακόμα και με χλεύη, δεδομένου πως πρόκειται τις περισσότερες φορές για συστήματα βασισμένα σε παλαιά τεχνολογία (αντίγραφα παλαιών αμερικανικών πυραύλων ή αεροσκαφών κ.α.), συνοδευόμενα από μεγαλόστομες ανακοινώσεις.
Ωστόσο η Ισλαμική Δημοκρατία έχει επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτάρκεια ως προς τους αμυντικούς της εξοπλισμούς, και οι επιδόσεις πολλών εκ των συστημάτων που παρουσιάζονται αποτελούν ερωτηματικό- και, σε αυτό το πλαίσιο, αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση ενός μικρού τηλεχειριζόμενου ρομποτικού οχήματος για αντιαρματική χρήση σε έκθεση στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με το C4ISRNET, το Heidar-1 φαίνεται να προορίζεται για χρήση ως αναλώσιμο αντιαρματικό σύστημα, και φωτογραφίες του αναρτήθηκαν στις 3 Οκτωβρίου στο Twitter από λογαριασμό του ιρανικού στρατού ξηράς (NEZAJA).
Πρόκειται για ένα μικρό εξάτροχο όχημα με κεραίες που ξεπροβάλλουν από το πσω μέρος. Από τα έξι Heidar-1 που φαίνονταν, δύο είχαν τυφέκια εφόδου πάνω τους, με τους γεμιστήρες να είναι στραμμένοι προς τα επάνω.
Ο ιρανικός στρατός πραγματοποίησε μια έκθεση στην Τεχεράνη όπου παρουσιάστηκαν διάφορα concepts, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο UGV (Unmanned Ground Vehicle), αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το όχημα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις.
Σε σχετικό βίντεο στο Twitter ένα από τα οχήματα φαίνεται να κινείται προς ένα σχήμα που παραπέμπει σε άρμα μάχης και να εκρήγνυται- παραπέμποντας στις τηλεχειριζόμενες αντιαρματικές νάρκες Goliath της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχαν σχεδιαστεί για να διεισδύουν κάτω από άρματα μάχης, όπου η θωράκιση είναι πιο λεπτή, και να εκρήγνυνται (ωστόσο δεν θεωρήθηκαν επιτυχές όπλο λόγω της μικρής τους ταχύτητας).
Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ιράν παρουσιάζει ένα τέτοιο όχημα, και η παρουσίαση συνοδεύτηκε από ισχυρισμούς πως θα πρόκειται για ένα «δικτυωμένο» σύστημα με οχήματα που θα λειτουργούν αυτόνομα.
Ωστόσο, προς το παρόν, φαίνεται να πρόκειται για τηλεχειριζόμενα οχήματα- ένα είδος τηλεκατευθυνόμενων κινούμενων ναρκών/οχημάτων αυτοκτονίας, που, λόγω μικρού μεγέθους και ευελιξίας, θα είναι δύσκολο να εξουδετερωθούν με συμβατικά μέσα από τις αντίπαλες τεθωρακισμένες δυνάμεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως, πέρα από κινητές νάρκες, τα οχήματα αυτά προορίζονται και για χρήση ως πλατφόρμες πολυβόλων/ τυφεκίων εφόδου, σε συνεργασία με μικρά ιπτάμενα drones- ανιχνευτές, ενισχύοντας έτσι την απειλή που μπορούν να αποτελέσουν τα μικρά ρομπότ απέναντι σε συμβατικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με ειδικό που μίλησε στο C4ISRNET, τέτοια οχήματα μπορεί να μην τεθούν σε υπηρεσία στον ιρανικό στρατό, αλλά δεν θα ήταν απίθανο να εμφανιστούν να χρησιμοποιούνται από τους αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, στον εμφύλιο στην Υεμένη.
Όπως σημειώνει το Popular Mechanics πάντως, το Heidar-1 φαίνεται να είναι παρωχημένο ως μέσο για τακτικές επιχειρήσεις, δεδομένου πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει ένα εύρος συστημάτων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, εξαιτίας των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Τα συστήματα αυτά είναι σχεδιασμένα να εμποδίζουν τη λειτουργία συσκευών όπως κινητά και να εμποδίζουν τα κύματα που χρησιμοποιούνται για σκοπούς τηλεχειρισμού.
Παρόλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, τέτοιου είδους οχήματα ή παρόμοια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο αντάρτικου, καθώς υπόσχονται μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο σε μικρό κόστος.