Υπέρογκο το κόστος της υπνικής άπνοιας για τα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών τα οποία ανακοινώθηκαν στην επιστημονική συνάντηση που έγινε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας πριν από λίγες μέρες.
Όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η υπνική άπνοια κοστίζει 149,6 δισ. δολάρια ετησίως.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα 320 εκατομμύρια πληθυσμό των ΗΠΑ τα 29,4 εκατομμύρια πάσχουν από υπνική άπνοια. Δηλαδή το 12% του πληθυσμού των ΗΠΑ πάσχει από τη χρόνια αυτή νόσο με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί επιστήμονες να την θεωρούν ως μια κρυφή κρίση υγείας καθώς οι επιπτώσεις της στην οικονομία της χώρας είναι ανά έτος οι εξής:
- Χαμένες εργατοώρες 86,9 δις. δολάρια
- Τροχαία ατυχήματα 26,2 δις. δολάρια
- Εργατικά ατυχήματα 6,5 δις δολάρια
Η νόσος στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τα στοιχεία την Ευρώπη η νόσος έχει καταγραφεί ως εξής: Στην Ολλανδία με 17 εκ. πληθυσμό πάσχουν 400 χιλ. δηλαδή το 2,4% του πληθυσμού,
Στην Κροατία με 4,2 εκ. πληθυσμό πάσχουν 99 χιλ, επίσης το 2,4% του πληθυσμού,
Ενώ, ακόμη στις χώρες της Αδριατικής με 30 εκ. πληθυσμό πάσχουν 706 χιλ. άτομα δηλαδή το 2,4% του πληθυσμού.
Σημαντικές οι επιπτώσεις της νόσου σε ενήλικες και παιδιά
Η αποφρακτική υπνική άπνοια εκτός από τις επιπτώσεις στην οδήγηση μπορεί ακόμη να επιφέρει καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμία, υψηλή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, κατάθλιψη, μειωμένη απόδοση στην εργασία και προβλήματα μνήμης.
Εκτιμάται δε ότι το 6% των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχει από την νόσο, με το 75% αυτών να παραμένει αδιάγνωστο. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, οι μισοί από τους πάσχοντες είναι υπέρβαροι ενώ σε αναλογία ανδρών γυναικών η νόσος ταλαιπωρεί 1 στους 25 άνδρες και 1 στις 50 γυναίκες μέσης ηλικίας.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε ότι η νόσος δεν κάνει διακρίσεις καθώς πλήττει και τα παιδιά με αρκετά σημαντικές επιπτώσεις όπως την αναπτυξιακή καθυστέρηση, τις γνωστικές και μαθησιακές διαταραχές, την υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, την αίσθηση κόπωσης, τη διάσπαση της προσοχής και την υπερκινητικότητα.
Η υπνική άπνοια στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κ. Μηνά Αρτόπουλο στην χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον αριθμό των πασχόντων.
Ωστόσο, όπως εξηγεί, η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι ενήλικες όπως λέει, μόλις εντοπίσουν ότι έχουν επίμονο ροχαλητό και πιθανή υπνική άπνοια πρέπει να επισκεφθούν ένα ειδικό για να υποβληθούν σε ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.
Στη συνέχεια ο γιατρός θα κάνει μία μελέτη ύπνου στον ασθενή η οποία θα του δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεται για να τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου.
Αν η υπνική άπνοια οφείλεται σε παθήσεις όπως σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, στενό φάρυγγα λόγω υπερτροφίας των αμυγδαλών, μακρά σταφυλή, υπερτροφία γλωσσικής αμυγδαλής κ.λπ. τότε το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την διόρθωση του ρινικού διαφράγματος, τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών ή με κογχοτομή και σταφυλο-φαρυγγο-υπερωιο-πλαστική.
Στα παιδιά, όπως λέει ο γιατρός, συνήθως το πρόβλημα οφείλεται στα λεγόμενα κρεατάκια και την υπερτροφία των αμυγδαλών και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με την αφαίρεσή τους με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, όπως το Laser, ραδιοσυχνότητες, XPS κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση όπως επισημαίνει ο γιατρός, η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην Υγεία και ειδικά στον τομέα της Χειρουργικής.