Λογισμικό που μπορεί να εντοπίζει και διαγράφει φωτογραφίες γεννητικών οργάνων που έχουν αποσταλεί μέσω προσωπικών μηνυμάτων στο Twitter αναπτύσσουν ερευνητές στο Σιάτλ.
Όπως αναφέρει το BBC, το όλο εγχείρημα άρχισε αφού η developer Κέλσι Μπρέσλερ δέχτηκε μια γυμνή φωτογραφία από έναν άνδρα χωρίς την άδειά της.
Πλέον η ίδια βοηθά στην ανάπτυξη ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να εντοπίζει ανεπιθύμητες φωτογραφίες με πέη και να τις διαγράφει πριν τις δει ο/ η χρήστης.
Σύμφωνα με την ίδια, τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να κάνουν περισσότερα για να προστατέψουν τους χρήστες τους από το αποκαλούμενο «cyber-flashing».
«Όταν λαμβάνεις μια (τέτοια) φωτογραφία χωρίς την άδειά σου, δείχνει ασέβεια και παραβίαση» είπε στο BBC η Μπρέσλερ. «Είναι το εικονικό αντίστοιχο του επιδειξία στον δρόμο. Δεν δίνεις ευκαιρία να συναινέσουν, τους αναγκάζεις να δουν την εικόνα, και αυτό δεν είναι ποτέ ΟΚ».
Για σκοπούς δοκιμής και εκπαίδευσης του συστήματος, η Μπρέσλερ και η ομάδα της έστησαν ένα inbox στο Twitter όπου ζητούνταν από άνδρες να «στέλνουν γυμνές φωτογραφίες για χάρη της επιστήμης». Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη.
Αρχικές δοκιμές έδειξαν πως το σύστημα μπορούσε να ξεγελαστεί με κάποια «τρικ», ωστόσο η Μπρέσλερ υποστηρίζει πως το λογισμικό είχε «μεγάλη επιτυχία» ως προς τον εντοπισμό «κανονικών» φωτογραφιών με πέη και γυμνά.
«Βλέπω το ζήτημα να εμφανίζεται στο news feed μου σχεδόν καθημερινά, αλλά το Twitter δεν έχει δείξει ακόμα να ενδιαφέρεται πολύ για να βρει λύση» είπε η ίδια στο BBC.
«Αν ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί αυτή η τεχνολογία μέσα σε λίγες ημέρες, δεν ξέρω γιατί οι εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν πάρει παρόμοιες πρωτοβουλίες. Πολλοί λένε ότι η εύκολη λύση είναι να κλείσεις τα μηνύματά σου- αλλά δεν θα έπρεπε να αποκοπτόμαστε από τον κόσμο επειδή κάποιοι δεν ξέρουν να φέρονται».