Οριζόντια μέτρα τώρα (Σαμαράς) ή αργότερα αφού προηγηθούν μεταρρυθμίσεις και μέτρα ανάπτυξης (Βενιζέλος - Κουβέλης). Δεν τα έχουν βρεί οι τρείς της συγκυβέρνησης και ο μλόγος είναι απλός. Φοβούνται τις λαϊκές αντιδράσεις.
Ο κ. Κουβέλης αμέσως μετά την σύσκεψη των τριών είπε: "Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι μεγάλα και είναι και ακανθώδη. Για αυτά τα προβλήματα συζητήσαμε και βεβαίως και για το σχεδιασμό αναφορικά με την αντιμετώπιση όλων εκείνων που συνιστούν τις υποχρεώσεις της χώρας.
Έχουμε μπροστά μας τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας μια ελληνική κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε απόλυτα για το στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων".
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε λίγο μετά ότι υπάρχει συμφωνία επί της στρατηγικής και άφησε να εννοηθεί ότι τα μέτρα των 11,5 δισ. θα ανακοινωθούν παράλληλα με την έναρξη της διαδικασίας της επαναδιαπραγμάτευσης. “Το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. πρέπει να ξέρετε ότι είναι μία από τις τρεις παραμέτρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, δηλαδή το διατηρούν στο 120% περίπου το 2020.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι η στρατηγική δεν αλλάζει και μίλησε για μέτρα που θα συμφωνηθούν πριν φύγει η τρόικα από την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι η αναζητάται το «άριστο μείγμα μέτρων».
«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούνε 11,5 δισ. ευρώ περίπου από τις δαπάνες, όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δυο χρόνια ακόμη και βεβαίως όλοι συμφωνούμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, όμως το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, και κυρίως να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη.” είπε ο κ.Στουρνάρας. Σε σχετικό ερώτημα μάλιστα απάντησε ότι “δεν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής.”