Πέντε λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα

Επιτακτική διαπιστώνεται η ανάγκη εκπαίδευσης των ασθενών με ρευματικά νοσήματα από τους ρευματολόγους τους, σχετικά με τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος, ιδιαίτερα επειδή σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των ασθενών αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κάπνισμα στην εξέλιξη των νοσημάτων τους.

Όπως επισημαίνει η κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας EULAR 2019, στη συνεδρία με τίτλο «Πώς να μην καπνίζω σαν φουγάρο», η Helen Harris, ρευματολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτες το κάπνισμα έχει άμεση επίδραση στην εξέλιξη των ρευματικών νοσημάτων και συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης συννοσηροτήτων.

Μάλιστα, παρουσίασε έρευνα μεταξύ ρευματολόγων από 25 κράτη όπου, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να κόψουν το κάπνισμα, μόνο το 20% από αυτούς τους ασθενείς έχουν μπει σε πρωτόκολλα διακοπής του καπνίσματος.

Yπάρχει, επομένως, μια πιεστική και ακάλυπτη ανάγκη να βελτιωθεί η ευαισθητοποίηση των ρευματολόγων σχετικά με τη σημασία των συμβουλών για την παύση του καπνίσματος που πρέπει να παρέχουν στους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα.

Έχει διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη των νοσημάτων και προκαλεί μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο πιο μεγάλος κίνδυνος για τους ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είναι η εμφάνιση λοιμώξεων, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα, αφού αυτό αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.

Ειδικότερα, η διακοπή του καπνίσματος θεωρείται εξαιρετικά σημαντική στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αφού οι συγκεκριμένοι ασθενείς παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών  νοσημάτων συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Στην παρουσίασή της, η Dr Harris έθεσε τους πέντε κυριότερους λόγους για τους οποίους οι ρευματολόγοι οφείλουν να ωθούν τους ασθενείς τους στη διακοπή του καπνίσματος:

  • Βελτίωση της ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία
  • Μείωση της πιθανότητας λοιμώξεων εξαιτίας της ανοσοκατασταλτικής θεραπείας
  • Καλύτερη ανταπόκριση στην προσπάθεια μείωσης της δόσης φαρμάκων
  • Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων καθώς και καρκίνου στους ασθενείς.
  • Μείωση της θνησιμότητας

Τέλος, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βλάβες του καπνίσματος για τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία μόνιμης διακοπής του καπνίσματος και μπορεί να επιτευχθεί με τη χρησιμοποίηση ενημερωτικού υλικού (αφίσες ή καρτ ποστάλ) που διατίθεται δωρεάν από διάφορες ιστοσελίδες όπως η ιστοσελίδα www.nras.org.uk.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης