Λονδίνο: Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Λονδίνο Ολυμπιακοί 2012

Αν οι Βρετανοί έχουν κάτι να υπερηφανεύονται αυτό δεν είναι άλλο από τη μουσική τους. Η ποπ-ροκ σκηνή τους «έντυσε» σχεδόν ολόκληρη την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκίνησε στις 23:00 της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε στις 03:00 τα ξημερώματα. Οι απόψεις μάλλον διχάζουν ως προς το θέαμα που παρουσίασαν οι Βρετανοί, όμως, όπως και να’ χει, οι 30οι Αγώνες άνοιξαν και τυπικά την αυλαία τους στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρουσία περίπου 80 χιλιάδων θεατών και τα βλέμματα όλου του κόσμου επάνω τους. Πληθώρα χρωμάτων, μουσική πανδαισία και μεγάλη δόση από βρετανική κουλτούρα κυριάρχησαν στην τελετή που τελικά κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες.

Η τελετή που είχε τίτλο «Τα νησιά των θαυμάτων» του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Ντάνι Μπόιλ «ανέτρεξε» στη βρετανική ιστορία και την συνδύασε με τη σύγχρονη εικόνα της χώρας. Κάποιες στιγμές το πρόγραμμα «κούρασε», κάποιες ενθουσίασε, όμως σίγουρα ήταν... διαφορετικό.

Το σόου άνοιξε με τη βρετανική ύπαιθρο «Η πράσινη και ευχάριστη γη», όπως περιγράφεται στο ποίημα του Ουίλιαμ Μπλέικ «Ιερουσαλήμ», το οποίο έχει μελοποιηθεί και χαρακτηρίζεται ως ο ανεπίσημος εθνικός ύμνος. Ένα λιβάδι, η κτηνοτροφία, ένας γεωργός και ένα... ματς κρίκετ σύνθεσαν το παζλ του πρώτου μέρους για να ακολουθήσει η παρουσία του Κένεθ Μπράνα ο οποίος απήγγειλε Γουίλιαμ Σέξπηρ, προαναγγέλλοντας την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Εργοστάσια χάλυβας, εργάτες, ιδιοκτήτες και ένα χορευτικό που κέρδισε τους θεατές, έφτασαν στη σφυρηλάτηση των Ολυμπιακών κύκλων και υψώθηκαν στον ουρανό του Λονδίνου.

Ακολούθησε ένα βίντεο αναφορά σ' έναν από τους πασίγνωστους Βρετανούς ήρωες και φυσικά τον πράκτορα 007, Τζέιμς Μποντ, ο οποίος «μετέφερε» εικονικά την Βασίλισσα Ελισάβετ στο γήπεδο, ρίχνοντας την... με αλεξίπτωτο.

Στη συνέχεια η τελετή πέρασε στην παιδική λογοτεχνία, παρουσιάζοντας παράλληλα το σύστημα υγείας της χώρας. Η αναδρομή στα παιδικά αναγνώσματα πέρασε από τον Χάρι Πότερ και τη συγγραφέα του, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για να καταλήξει στη Μαίρη Πόπινς. 

Επόμενος σταθμός «οι δρόμοι της φωτιάς» και ο διάσημος Μίστερ Μπιν. Ακολούθησε το πέρασμα στη νεωτερικότητα και μία μουσική αναδρομή, από το '60 μέχρι τις ημέρες μας, «παντρεμένο» με το έργο του σερ Τιμ Μπέρνερς Λη που θεωρείται ο πατέρας του Διαδικτύου.

Η συνέχεια ανήκε στον Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος με ταχύπλοο διέσχισε τον Τάμεση για να φέρει τη Φλόγα στο Στάδιο. Πριν συμβεί αυτό, όμως, γύρω στις 00:30 ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Έλληνας αθλητής του τάε κβον ντο, άνοιξε την παρέλαση των αποστολών των χωρών, μπαίνοντας πρώτος στο στάδιο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λίγο μετά τις 02:00 με τη διοργανώτρια χώρα, τη Μεγάλη Βρετανία. 

Εκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, μεταξύ των οκτώ ανθρώπων που μετέφεραν την Ολυμπιακή σημαία, στους οποίους στο τέλος προστέθηκε υποβασταζόμενος και ο 70χρονος πια Μοχάμεντ Αλι. Οσο για το «επτασφράγιστο μυστικό» του ανθρώπου που θα άναβε τον Ολυμπιακό Βωμό, όλα τα «στοιχήματα» χάθηκαν, αφού η έμπνευση των διοργανωτών ξεπερνούσε κάθε πρόβλεψη!

Ένας μικρός φόρος τιμής στο ποδήλατο και η απελευθέρωση των περιστεριών, ως σύμβολο της ειρήνης, μεσολάβησαν πριν τις ομιλίες του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής,Σεμπάστιαν Κόε, και του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. Την επίσημη έναρξη των Αγώνων κήρυξε η Βασίλισσα Ελισσάβετ, ο πρώτος Πολιτειακός άρχων που κηρύσσει την έναρξη δύο Ολυμπιακών Αγώνων, αφού το ίδιο είχε συμβεί το 1976 στο Μόντρεαλ.

Ο Ζακ Ρογκ στο χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για πρώτη φορά και οι 204 χώρες που μετέχουν στους Ολυμπιακούς περιλαμβάνουν και γυναίκες στις αποστολές τους. Είπε ακόμη ότι κατά κάποιον τρόπο οι Αγώνες επιστρέφουν σπίτι τους, υπό την έννοια ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέπτυξε μεθοδικά τον αθλητισμό και τον συνέδεσε με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

«Ποτέ δεν ήμουν τόσο περήφανος που είμαι Βρετανός και μέλος του Ολυμπιακού Κινήματος. Οι Αγώνες του Λονδίνου θα εμπνεύσουν μία ολόκληρη γενιά», τόνισε από την πλευρά του ο Σεμπάστιαν Κόε.

Τον όρκο εκ μέρους των αθλητών έδωσε η Ολυμπιονίκης του ταεκβοντό Σάρα Στίβενσον, των κριτών ο διαιτητής πυγμαχίας Μικ Μπάσι και των προπονητών ο Ερικ Φάρελ(κάνοε/καγιακ).

Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε με σκάφος από τον ποταμό Τάμεση και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ την παρέδωσε στον μεγάλο Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας, σερ Στιβεν Ρεντγκρέιβ, ο οποίος την μετέφερε εντός του Ολυμπιακού Σταδίου και την παρέδωσε σε επτά νέους αθλητές, αγόρια και κορίτσια, που αποτελούν ελπίδες της Βρετανίας για τους Ολυμπιακούς του μέλλοντος. Οι νεαροί αυτοί αθλητές, τους οποίους υπέδειξαν μεγάλα ονόματα του βρετανικού αθλητισμού, μετέφεραν στη συνέχεια με επτά δάδες την Ολυμπιακή Φλόγα στο κέντρο του Σταδίου και άναψαν μία εστία, η οποία στη συνέχεια συμπτύχθηκε σε έναν μεγάλο βωμό.

Η τελετή έκλεισε με χιλιάδες πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται στον ουρανό του Λονδίνου και τον σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ να ανεβαίνει στη σκηνή και να ερμηνεύει τα τραγούδια «The end» και «Hey Jude».

Παράπλευρα επεισόδια

Η αστυνομία του Λονδίνου ακινητοποίησε μια ομάδα ποδηλατών κοντά στο Ολυμπιακό πάρκο ανατολικά της πόλης, καθώς η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων βρισκόταν σε εξέλιξη.

Οι αρχές περικύκλωσαν μια ομάδα 100 ποδηλατών, οι οποίοι έπαιρναν μέρος στον καθιερωμένο μηνιαίο γύρο της πόλης. Αφού οι αστυνομικοί περικύκλωσαν του ποδηλάτες, τους τοποθέτησαν σε λεωφορεία και τους απομάκρυναν από τη γύρω περιοχή του σταδίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ποδηλάτες είχαν προειδοποιηθεί να μην πλησιάσουν την Παρασκευή το ανατολικό Λονδίνο και να κάνουν την καθιερωμένη βόλτα τους στα δυτικά της πόλης. Όπως δήλωσαν οι αρχές δεν προκλήθηκαν κάποιου είδους επεισόδια.

οι αστυνομικές δυνάμεις κατηγορούνται, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, ότι έριξαν σπρέι πιπεριού ακόμη και σε άτομο με κινητικά προβλήματα.

Πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα, υπήρξαν και γκρίνιες στο Λονδίνο, αφού σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης η ουρά των αυτοκινήτων ξεπερνούσε τα δύο χιλιόμετρα, ενώ δίπλα παρέμεναν φυσικά άδειες η ειδική λωρίδα για τα λεωφορεία και η λωρίδα για τα Ολυμπιακά οχήματα. Αυξημένη ήταν η κίνηση και στο μετρό και το ευρύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο του Λονδίνου.

Στο κυκλοφοριακό κομφούζιο το «χεράκι» τους έβαλαν και οι ιδιοκτήτες ταξί που προχώρησαν σε διαμαρτυρία, γιατί τους απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τις Ολυμπιακές λωρίδες. Σύμφωνα με τους αυτοκινητιστές, έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος μέχρι και 50% από την Τετάρτη, που τέθηκαν σε ισχύ οι Ολυμπιακές λωρίδες. Οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών μαύρων ταξί συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Χάιντ Παρκ και δημιούργησαν ένα κονβόι με τα αυτοκίνητα τους, το οποίο προχωρούσε πολύ αργά, προκαλώντας κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην περιοχή. Την προηγούμενη εβδομάδα οι αυτοκινητιστές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή, ενώ λίγες μέρες πριν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ένα ταξιτζής βούτηξε στον Τάμεση από τον πύργο του Λονδίνου.

Οι χώρες με τη σειρά που παρήλασαν:

1. Ελλάδα (GRE)

2. Αφγανιστάν (AFG)

3. Αλβανία (ALB)

4. Αλγερία (ALG)

5. Ανδόρα (AND)

6. Ανγκόλα (ANG)

7. Αντίγκουα & Μπαρμπούντα (ANT)

8. Αργεντινή (ARG)

9. Αρμενία (ARM)

10. Αρούμπα (ARU)

11. Αμερικανική Σαμόα (ASA)

12. Αυστραλία (AUS)

13. Αυστρία (AUT)

14. Αζερμπαϊτζάν (ΑΖΕ)

15. Μπαχάμες (BAH)

16. Μπαγκλαντές (BAN)

17. Μπαρμπέιντος (BAR)

18. Μπουρούντι (BDI)

19. Βέλγιο (BEL)

20. Μπενίν (BEN)

21. Βερμούδες (BER)

22. Μπουτάν (BHU)

23. Βοσνία/Ερζεγοβίνη (BIH)

24. Μπελίζ (BIZ)

25. Λευκορωσία (BLR)

26. Βολίβια (BOL)

27. Μποτσουάνα (BOT)

28. Βραζιλία (BRA)

29. Μπαχρέιν (BRN)

30. Μπρουνέι (BRU)

31. Βουλγαρία (BUL)

32. Μπουρκίνα Φάσο (BUR)

33. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAF)

34. Καμπότζη (CAM)

35. Καναδάς (CAN)

36. Νησιά Κέιμαν (CAY)

37. Κογκό (CGO)

38. Τσαντ (CHA)

39. Χιλή (CHI)

40. Κίνα (CHN)

41. Ακτή Ελεφαντοστού (CIV)

42. Καμερούν (CMR)

43. Λαϊκή Δημοκρατία Κογκό (COD)

44. Νησιά Κουκ (COK)

45. Κολομβία (COL)

46. Κομόρος (COM)

47. Πράσινο Ακρωτήριο (CPV)

48. Κόστα Ρίκα (CRC)

49. Κροατία (CRO)

50. Κούβα (CUB)

51. Κύπρος (CYP)

52. Τσεχία (CZE)

53. Δανία (DEN)

54. Τζιμπουτί (DJI)

55. Δομίνικος (DMA)

56. Δομηνικανή Δημοκρατία (DOM)

57. Ισημερινός (ECU)

58. Αίγυπτος (EGY)

59. Ερυθραία (ERI)

60. Ελ Σαλβαδόρ (ESA)

61. Ισπανία (ESP)

62. Εσθονία (EST)

63. Αιθιοπία (ETH)

64. Φίτζι (FIJ)

65. Φινλανδία (FIN)

66. Γαλλία (FRA)

67. Μικρονησία (FSM)

68. Γκαμπόν (GAB)

69. Γκάμπια (GAM)

70. Γουινέα-Μπισάου (GBS)

71. Γεωργία (GEO)

72. Ισημερινή Γουινέα (GEQ)

73. Γερμανία (GER)

74. Γκάνα (GHA)

75. Γρενάδα (GRN)

76. Γουατεμάλα (GUA)

77. Γουινέα (GUI)

78. Γκουάμ (GUM)

79. Γουιάνα (GUY)

80. Αϊτή (HAI)

81. Χονγκ Κονγκ (HKG)

82. Ονδούρα (HON)

83. Ουγγαρία (HUN)

84. Ινδονησία (INA)

85. Ινδία (IND)

86. Ιράν (IRI)

87. Ιρλανδία (IRL)

88. Ιράκ (IRQ)

89. Ισλανδία (ISL)

90. Ισραήλ (ISR)

91. Παρθένοι Νήσοι (ISV)

92. Ιταλία (ITA)

93. Βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι (IVB)

94. Τζαμάικα (JAM)

95. Ιορδανία (JOR)

96. Ιαπωνία (JPN)

97. Καζακστάν (KAZ)

98. Κένυα (KEN)

99. Κιργιστάν (KGZ)

100. Κιριμπάτι (KIR)

101. Νότια Κορέα (KOR)

102. Σαουδική Αραβία (KSA)

103. Κουβέιτ (KUW)

104. Λάος (LAO)

105. Λετονία (LAT)

106. Λιβύη (LBA)

107. Λιβερία (LBR)

108. Σάντα Λουτσία (LSA)

109. Λεσότο (LES)

110. Λίβανος (LIB)

111. Λιχτενστάιν (LIE)

112. Λιθουανία (LTU)

113. Λουξεμβούργο (LUX)

114. Μαδαγασκάρη (MAD)

115. Μαρόκο (MAR)

116. Μαλαισία (MAS)

117. Μαλάουι (MAW)

118. Μολδαβία (MDA)

119. Μαλδίβες (MDV)

120. Μεξικό (MEX)

121. Μογγολία (MGL)

122. Νησιά Μάρσαλ (MHL)

123. ΠΓΔΜ

124. Μάλι (MLI)

125. Μάλτα (MLT)

126. Μαυροβούνιο (MNE)

127. Μονακό (ΜΟΝ)

128. Μοζαμβίκη (MOZ)

129. Μαυρίκιος (MRI)

130. Μαυριτανία (MTN)

131. Μιανμάρ (MYA)

132. Ναμίμπια (NAM)

133. Νικαράγουα (NCA)

134. Ολλανδία (NED)

135. Νεπάλ (NEP)

136. Νιγηρία (NGR)

137. Νίγηρας (NIG)

138. Νορβηγία (NOR)

139. Ναούρου (NRU)

140. Νέα Ζηλανδία (NZL)

141. Ομάν (OMA)

142. Πακιστάν (PAK)

143. Παναμάς (PAN)

144. Παραγουάη (PAR)

145. Περού (PER)

146. Φιλιπίνες (PHI)

147. Παλαιστίνη (PLE)

148. Παλάου (PLW)

149. Παπούα Νέα Γουινέα (PNG)

150. Πολωνία (POL)

151. Πορτογαλία (POR)

152. Βόρεια Κορέα (PRK)

153. Πουέρτο Ρίκο (PUR)

154. Κατάρ (QAT)

155. Ρουμανία (ROU)

156. Νότια Αφρική (RSA)

157. Ρωσία (RUS)

158. Ρουάντα (RWA)

159. Σαμόα (SAM)

160. Σενεγάλη (SEN)

161. Σεϋχέλες (SEY)

162. Σιγκαπούρη (SIN)

163. Σεντ Κιτς & Νέβις (SKN)

164. Σιέρα Λεόνε (SLE)

165. Σλοβενία (SLO)

166. Σαν Μαρίνο (SMR)

167. Νησιά Σολομώντα (SOL)

168. Σομαλία (SOM)

169. Σερβία (SRB)

170. Σρι Λάνκα (SRI)

171. Σάο Τόμε & Πρίντσιπε (STP)

172. Σουδάν (SUD)

173. Ελβετία (SUI)

174. Σουρινάμ (SUR)

175. Σλοβακία (SVK)

176. Σουηδία (SWE)

177. Σουαζιλάνδη (SWZ)

178. Συρία (SYR)

179. Τανζανία (TAN)

180. Τόγκα (TGA)

181. Ταϊλάνδη (THA)

182. Τατζικιστάν (TJK)

183. Τουρκμενιστάν (TKM)

184. Ανατολικό Τιμόρ (TLS)

185. Τόγκο (TOG)

186. Κινεζική Ταϊπέι (TPE)

187. Τρίνινταντ & Τομπάγκο (TRI)

188. Τυνησία (TUN)

189. Τουρκία (TUR)

190. Τουβάλου (TUV)

191. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE)

192. Ουγκάντα (UGA)

193. Ουκρανία (UKR)

194. Ουρουγουάη (URU)

195. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (USA)

196. Ουζμπεκιστάν (UZB)

197. Βανουάτου (VAN)

198. Βενεζουέλα (VEN)

199. Βιετνάμ (VIE)

200. Αγιος Βικέντιος & Γρεναδίνες (VIN)

201. Υεμένη (YEM)

202. Ζάμπια (ZAM)

203. Ζιμπάμπουε (ZIM)

204. Μεγάλη Βρετανία (GBR)

* Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αθλητές που παρελαύνουν υπό την Ολυμπιακή σημαία (όπως στην περίπτωση του Νότιου Σουδάν, που έχει κηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος αλλά δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από τη ΔΟΕ).

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης