Γιγαντιαία, πιθανώς μεταλλική μάζα ανιχνεύθηκε θαμμένη στη Σελήνη

Ερωτηματικά προκαλεί ο εντοπισμός μιας μεγάλης μάζας υλικού που ανιχνεύθηκε θαμμένη κάτω από τον μεγαλύτερο κρατήρα που έχει εντοπιστεί στο ηλιακό μας σύστημα: Τον κρατήρα Άιτκεν, στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Baylor University, η μάζα αυτή μπορεί να περιλαμβάνει μέταλλο από τον αστεροειδή που δημιούργησε τον κρατήρα αυτόν κατά την πτώση του στη Σελήνη.

Όσον αφορά στο μέγεθος της ανωμαλίας που ανιχνεύθηκε, ο Πίτερ Μπ. Τζέιμς, επίκουρος καθηγητής πλανητικής γεωφυσικής στο College of Arts & Sciences του πανεπιστημίου, το περιέγραψε ως εξής: «φανταστείτε να παίρνετε έναν σωρό μετάλλου πέντε φορές μεγαλύτερο από το Μπιγκ Άιλαντ της Χαβάης και να το θάβετε στο υπέδαφος.

Τόση είναι περίπου η μάζα που απροσδόκητα ανιχνεύσαμε». Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters, η περίεργη αυτή μάζα βρίσκεται περίπου 290 χλμ κάτω από τον γιγαντιαίο κρατήρα.

Ο ίδιος ο κρατήρας είναι σχήματος οβάλ, με πλάτος περίπου 2.000 χιλιομέτρων και βάθος αρκετών χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το μέγεθός του, ο κρατήρας αυτός δεν φαίνεται από τον πλανήτη μας, καθώς βρίσκεται στην άλλη (αθέατη) πλευρά της Σελήνης.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από διαστημόπλοια της NASA τα οποία συμμετέχουν στην αποστολή GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), προκειμένου να μετρήσουν τις μεταβολές στη δύναμη της βαρύτητας γύρω από τον φυσικό δορυφόρο της Γης.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με δεδομένα από το LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας μεγάλης ποσότητας μάζας, εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από το νότιο πόλο – κρατήρα Άιτκεν της Σελήνης.

Όπως εξηγεί ο Τζέιμς, μια από τις πιθανές εξηγήσεις είναι πως ενδεχομένως να πρόκειται για το μέταλλο από τον αστεροειδή που είχε πέσει στη Σελήνη, το οποίο παραμένει ενσωματωμένο στον μανδύα του δορυφόρου της Γης, αντί σταδιακά να βυθιστεί στον πυρήνα του.

Άλλο ένα σενάριο είναι πως πρόκειται για «παραγωγή» της ίδιας της Σελήνης, υπό τη μορφή συσσώρευσης πυκνών στοιχείων.

Όπως αναφέρει το National Geographic, ο συγκεκριμένος κρατήρας παρουσιάζει ούτως ή άλλως έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον, λόγω της σύνθεσης της επιφάνειάς του και του μεγέθους του- ενώ η συγκεκριμένη ανωμαλία εκτιμάται πως θα δώσει πολύτιμα στοιχεία σχετικά με το συμβαίνει στο εσωτερικό της Σελήνης.

Παράλληλα, η νέα έρευνα «βαθαίνει το μυστήριο», καθώς αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τον πελώριο κρατήρα, το μέγεθος του οποίου, όπως προκύπτει, είναι μεγαλύτερο από αυτό που πιστευόταν μέχρι σήμερα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης