Γεωργία Ντάτσικα: Υπάρχει μοντέλο ανάπτυξης;
Η χώρα, όπως διατείνεται διαρκώς η κυβέρνηση, έχει βρει την κανονικότητά της (?), αναπτύσσεται και μάλιστα βγαίνει και με επιτυχία στις διεθνείς αγορές. Είναι όμως έτσι ; Όλα όμως τα οικονομικά μοντέλα παγκοσμίως, κρίνονται από την αποτελεσματικότητα και την ποιότητά τους όσον αφορά τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, όπως η απασχόληση, η ανεργία, οι μισθοί, ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η διαθέσιμη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν, παρά τα όποια βήματα προσπαθεί να κάνει η ελληνική οικονομία, μέσα από τη συνεχή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων ,τα μέτρα επιτείνουν το οικονομικό πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών.
Ένα αναπτυξιακό σχέδιο, όφειλε να το είχε καταρτίσει η κυβέρνηση εδώ και καιρό, πολύ πριν την έξοδο στις αγορές, ακριβώς για να έχει και πειστικά επιχειρήματα απέναντι στους ξένους επενδυτές, ότι οι τοποθετήσεις στην Ελλάδα, έχουν στρατηγική, η χώρα δημιουργεί υπεραξίες και μπορεί να φέρει κέρδη σε μετόχους και επενδυτές κυρίως στη βιομηχανία αλλά και σε έργα υποδομής, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα σε ολόκληρη την επικράτεια.
Η Νέα Δημοκρατία με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, καταγεγραμμένο στους βασικούς τομείς και με την απαραίτητη διάρθρωση στόχων ανά τομέα, όπως τουρισμός, υγεία, υποδομές, ενέργεια και το πώς θα επιτευχθούν συγκεκριμένες αλλαγές με χρονοδιαγράμματα, στοχεύει στην κατεύθυνση της φιλικότερης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η χώρα να μην βρεθεί σε ένα παραγωγικό κενό τα επόμενα χρόνια, όπου θα αναζητά ταυτόχρονα, κεφάλαια και εργατικό δυναμικό, για να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα έργα .
Παράλληλα με τα μέτρα που θα πάρει , θα αντιστρέψει το κλίμα που υπάρχει σήμερα, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης των αγορών και των μακροπρόθεσμων στρατηγικών επενδυτών. Τελικά, το μόνο μοντέλο της Κυβέρνησης που βλέπουμε , είναι τα μοντέλα που είναι αποσπασμένα στο γραφείο του Υφυπουργού κου Μπόλαρη.-