Νέα εμπόδια στην Πατρών-Πύργου;
Σύννεφα πάνω από την Πατρών-Πύργου βλέπει ο κεντρικός Τύπος μετά και από τον πρόσφατο αποκλεισμό με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και της δεύτερης μειοδότριας για τη δεύτερη εργολαβία (Αμαλιάδα - Δουναίικα), της ιταλικής GD Infrastrutture, η οποία συνεργάζεται στην Ελλάδα με τη Μηχανική και είχε προσφέρει έκπτωση 49,33%.
Σε σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» προεξοφλείται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα προκαλέσει νέα επιμήκυνση της διαδικασίας για την ανάθεση του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, καθώς ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια από την έναρξη της δημοπράτησης των πρώτων εργολαβιών.
Πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι η θιγόμενη εταιρεία επρόκειτο να καταθέσει ένσταση για τον αποκλεισμό της και την ανάθεση του έργου στην τρίτη μειοδότρια Intrakat, που προσέφερε έκπτωση 45,5%.
Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για την τρίτη εργολαβία του έργου, όπου επίσης η ιταλική εταιρεία GD Infrastrutture είναι η αμέσως επόμενη μειοδότρια, με την Intrakat να ακολουθεί στην προσφορά έκπτωσης.
Με βάση το σκεπτικό της απόφασης αποκλεισμού της GD Infstrastrutture, όταν ζητήθηκε η αιτιολόγηση της προσφοράς της, στις αρχές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, η εταιρεία προσκόμισε επικαιροποιημένα στοιχεία από τους προμηθευτές της (π.χ. αδρανών υλικών κ.λπ.) και τους εκμισθωτές των μηχανημάτων, βάσει των οποίων τεκμηρίωνε την προσφορά της και όχι τα αρχικά.
Παράλληλα, αρκετές από αυτές τις επιστολές απευθύνονταν στο ελληνικό υποκατάστημα της ιταλικής εταιρείας (GD Infrastrutture Hellas Branch), το οποίο, εν τω μεταξύ, συστάθηκε το 2017 και όχι στην GD Infrastrutture Srl., όπως είχε γίνει στις αρχές του 2016, όταν αρχικά δημοπρατήθηκε το έργο.
Αυτό οδήγησε τις υπηρεσίες του υπουργείου να θεωρήσουν ότι η προσφορά της εταιρείας είναι ανυπόστατη, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει η αιτιολόγηση της έκπτωσης να βασίζεται στα στοιχεία που είχαν υποβληθεί στην αρχή του διαγωνισμού.
Πηγές της GD Infrastrutture ανέφεραν ότι το ίδιο το υπουργείο είχε ζητήσει από την εταιρεία να ανανεώσει τα στοιχεία της προσφοράς της πέντε φορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας σχεδόν τριετίας, με την τελευταία επικαιροποίηση να γίνεται προ ολίγων μηνών.
Ως εκ τούτου, έκρινε ότι και τα στοιχεία της αιτιολόγησής της θα έπρεπε να αφορούν την τελευταία αυτή επικαιροποίηση της προσφοράς της και όχι την αρχική που δόθηκε το 2016.