Αντίρροπες εκτιμήσεις ειδικών για τον ΧΥΤΑ Αιγείρα

Νέο επεισόδιο υπήρξε στην κόντρα δημοτικής αρχής Αιγιάλειας και κατοίκων Αιγείρας, με φόντο το αν ο υδροφόρος ορίζοντας στον ΧΥΤΑ Αιγείρας έχει μολυνθεί ή όχι.

Ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος επικαλείται την ετυμηγορία της επιστημονικής ομάδας του γενικού γραμματέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Στ. Καπετάνου, που αποφάνθηκε ότι «δεν έχει πειραχθεί ο υδροφόρος ορίζοντας», ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Ιδιωτικό Χημείο «Ανδρέου» έκριναν ότι οι γεωτρήσεις στα 70 μ. είναι καθαρές.

Οι πολίτες προβάλλουν την εκτίμηση του διευθυντή υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Λεοτσινίδη, ο οποίος δηλώνει πως ο ΧΥΤΑ πρέπει να κλείσει, ως μολυσματικός.

Οι κάτοικοι της Αιγείρας πήραν θέση και επίσημα μέσω επιστολής-ανακοίνωσής τους αναφορικά με τα στοιχεία στους πίνακες.

1. Σημαντική ρύπανση υποδηλώνει η καταγραφή ΒΟD (βιολογικά απαιτούμενο οξυγόνο) και COD (ολικά απαιτούμενο οξυγόνο). Το ότι δεν καταγράφονται όρια στην αντίστοιχη στήλη του πίνακα, συμβαίνει ακριβώς γιατί δεν πρέπει να ανιχνεύονται τέτοιες ενδείξεις και όχι γιατί δεν υποδηλώνουν ρύπανση.

2. Η γεώτρηση Κ2 - αυτή που άφριζε κατά τις εργασίες διάνοιξης της - παρουσιάζει την σημαντικότερη επιβάρυνση (σχεδόν 10 φορές υψηλότερες των ορίων τιμές). Βρίσκεται πιο κοντά από τις άλλες στο κύτταρο. Βρίσκεται στην κοίτη του χειμάρρου που διαπερνά το κύτταρο.

Η γεώτρηση Α είναι ενδιαφέρον το ότι παρουσιάζει και αυτή μεγάλη ρύπανση αν και βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του κυττάρου. Εκεί τα σκουπίδια έχουν αποτεθεί σχετικά πρόσφατα, μόλις τα 3 τελευταία χρόνια.

Το άρθρο 4 του νόμου (ΦΕΚ 3322/2011) αναφέρει τα όρια. Το άρθρο κάνει λόγο για ορισμό αυστηρότερων τιμών όταν τα δείγματα αφορούν σε γεωτρήσεις που βρίσκονται σε λεκάνη απορροής ποταμών, όπως εμάς.