Γιατί εμφανίζονται ξανά οι μέδουσες σε Κορινθιακό, Πατραϊκό και Ιόνιο

 

Τα κοπάδια από μέδουσες και τσούχτρες συνεχίζουν να κάνουν τις βόλτες τους στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό.
Οι αλλοιώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα ήταν ο λόγος του υπερπληθυσμού μεδουσών που εμφανίστηκε εδώ και δυο χρόνια στην περιοχή του Κορινθιακού και Πατραϊκού κόλπου επισήμαναν στον ΣΚΑΪ ειδικοί και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Πάντως, ήδη υπάρχουν αναφορές για εμφάνιση πληθυσμού μεδουσών τόσο στην Ζάκυνθο, όσο και στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
Υπεραλίευση, ρύπανση και κλιματική αλλαγή με την άνοδο της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού, πιθανολογούνται ως οι βασικές αιτίες αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών.
Προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον αλλά και η τοπική οικονομία, η περιοχή του Κορινθιακού κηρύχθηκε προστατευόμενη, προκειμένου να ελεγχθούν οι δραστηριοτητες που ασκούνται, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε κονδύλι για την τοποθέτηση διχτυών
Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν αυτές οι παρεμβάσεις θα αποτρέψουν και φέτος της εμφάνιση τους κατά μήκος των παραλιών. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί όμως κατέληξαν στο καλύτερο αντίδοτο για το τσίμπημα της μέδουσας.

Οι ειδικοί πλέον καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον επώδυνο πόνο που προέρχεται από το τσίμπημα της μέδουσας είναι το ξύδι.

Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε την αποτελεσματικότητα των διαφόρων φαρμάκων για το τσίμπημα της μέδουσας. Οι ειδικοί εξέτασαν τα διάφορα αντίδοτα που υπάρχουν, σε κύτταρα προβάτων.

Οι ίδιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ξύδι είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία, ενώ η πιο διαδεδομένη θεραπεία που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, του θαλασσινού νερού και του πάγου, διαπιστώθηκε ότι προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ακαδημαϊκή ιστοσελίδα Toxins και αναδημοσιεύεται από τον Guardian το πλύσιμο με ξύδι είναι το μόνο αποτελεσματικό αντίδοτο στο τσίμπημα της μέδουσας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό σχετικά με την αποτελεσματικότητα διαφόρων φαρμάκων για το τσίμπημα της πορτογαλικής μέδουσας (Physalia physalis).

Aποδείχτηκε, όπως δήλωσε ο Δρ Τομ Ντόιλ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκάλγουεï στην Ιρλανδία, και ένας από τους επιστήμονες που υπογράφουν την μελέτη, ότι το ξύδι αποτρέπει την περαιτέρω απελευθέρωση δηλητηρίου, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την ασφαλή απομάκρυνση των κεντριών που έχουν κολλήσει στο δέρμα.

Η ομάδα των ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι το ξέπλυμα με ξύδι και στη συνέχεια με νερό 45 βαθμών ή με εφαρμογή θερμοκύστης.