Ο Τραμπ δεν είναι εύκολο να καθαιρεθεί: Έχει τις πλειοψηφίες σε Κογκρέσο και Γερουσία

Το ιστορικό έχει ως εξής:: ο Τραμπ απέλυσε τον Κόμεϊ και μετά συζήτησε ευαίσθητες πληροφορίες εθνικής ασφαλείας για το Ισλαμικό Κράτος με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Τώρα ο Τύπος ζητά την... καθαίρεσή του!

Ακόμα και πριν από όλα αυτά, δημοκρατικοί βουλευτές στο Κογκρέσο είχαν ζητήσει να παραπεμφθεί ο πρόεδρος σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης. Τώρα, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν διορισμό ειδικού εισαγγελέα για να ερευνήσει το ζήτημα, το λεγόμενο «impeachment», η διαδικασία με την οποία το Κογκρέσο υποβάλλει σε δίκη τον πρόεδρο των ΗΠΑ, έχει βρεθεί στο προσκήνιο.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προβλέπει ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια πρόταση μομφής: «Προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και παραπτώματα».

διαδικασία περνάει σαν νομοσχέδιο από τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων - 218 από τα 435 μέλη - πρέπει να εγκρίνει τα άρθρα της μομφής, αφού προηγουμένως τα έχει εγκρίνει και μία ειδική επιτροπή.

Αλλά η τρέχουσα σύνθεση του σώματος ευνοεί τον Τραμπ. Σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν 238 έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί 193. Τέσσερις έδρες είναι κενές. Αυτό σημαίνει ότι 25 Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να πεισθούν να ψηφίσουν για να παραπεμφθεί ο Τραμπ, κάτι που φαίνεται απίθανο.

Στη συνέχεια η υπόθεση πηγαίνει στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να καταδικάσει το σώμα τον πρόεδρο και, κατά συνέπεια, να τον απομακρύνει από το αξίωμα - πράγμα εξίσου δύσκολο με την παρούσα σύνθεση.

Στην ιστορία των ΗΠΑ υπήρξαν δύο πρόεδροι οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε τέτοια δίκη, αλλά κανείς δεν καθαιρέθηκε από το αξίωμα. Ο Αντριου Τζόνσον ήταν ο πρώτος ηγέτης των ΗΠΑ που υποβλήθηκε στη διαδικασία το 1868. Κατηγορήθηκε για παράβαση του νόμου αφού προσπάθησε να αντικαταστήσει τον υπουργό Πολέμου, χωρίς άδεια του Κογκρέσου.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον θα είχε σίγουρα καθαιρεθεί το 1974 εξαιτίας του σκανδάλου Watergate, αλλά παραιτήθηκε προτού φθάσει εκεί και παρέδωσε την προεδρία στον Τζέραλντ Φορντ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης