Οι ψηφοφόροι των κομμάτων στην Αχαΐα και το σημαντικότερο πρόβλημα: ανεργία
Οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης για το μάθημα της «Στατιστικής των Επιχειρήσεων» πραγματοποίησαν πανελλαδική έρευνα που ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Μαΐου, μία μέρα πριν προσέλθουμε στις κάλπες δηλαδή.
Από την Αχαΐα, συγκεντρώθηκαν 895 έγκυρα ερωτηματολόγια και από τη στατιστική ανάλυση σχετικά με το προφίλ των ψηφοφόρων των κομμάτων που κατάφεραν να μπουν στη βουλή προέκυψαν ευρήματα που επισυνάπτονται.
Ηλικία
Συγκρίνοντας την ηλικιακή κατανομή των ψηφοφόρων των κομμάτων στην Αχαΐα σε σχέση με την αντίστοιχη πανελλαδική κατανομή παρατηρούμε ότι:
*οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. εμφανίζουν μία πιο ισορροπημένη ηλικιακή κατανομή στην Αχαΐα διατηρώντας όμως μεγάλα ποσοστά στην ηλικιακή ομάδα «πάνω από 70».
*Οι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων προέρχονται κυρίως από τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, ενώ από την ηλικιακή ομάδα πάνω από 40 εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά από τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και μικρότερες διαφορές από ότι στα πανελλαδικά γραφήματα.
*Οι ψηφοφόροι της ΧΑ εντοπίζονται σε μεγάλα ποσοστά στις μικρές ηλικιακές ομάδες ενώ διατηρούνται σε υψηλά ποσοστά –με μεγάλη διαφορά από τα άλλα δύο κόμματα- ακόμα και στην ηλικιακή ομάδα 41-50.
*Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει έντονα την εικόνα «γερασμένου» κόμματος αφού μεγάλες συγκεντρώσεις ψηφοφόρων εμφανίζει στις ηλικίες 50 και πάνω.
*Το ΚΚΕ παρουσιάζει μία ισορροπημένη ηλικιακά εικόνα έχοντας τα ίδια περίπου ποσοστά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
*Η εικόνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το 65% των ψηφοφόρων του είναι κάτω από 50 χρονών, είναι αντίστοιχη με την εικόνα που εμφανίζει πανελλαδικά.
*Οι ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) εμφανίζουν ένα νεανικότερο προφίλ έναντι της κατανομής που παρουσιάζουν πανελλαδικά.
Επίπεδο σπουδών
Η εικόνα που εμφανίζουν η ΝΔ , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή στην Αχαΐα είναι ίδια με την πανελλαδική τους εικόνα. Συγκεκριμένα, οι διαφορές στα ποσοστά των ψηφοφόρων ανάμεσα στα επίπεδα σπουδών είναι πολύ μικρές, ωστόσο οι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων εμφανίζουν μικρή θετική μετατόπιση ως προς το επίπεδο σπουδών, ενώ οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής μικρή αρνητική μετατόπιση.
Αντίστοιχη με την πανελλαδική εικόνα εμφανίζεται και στα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα. Συγκεκριμένα, οι διαφορές ανάμεσα στα κόμματα εξακολουθούν να είναι μικρές, αλλά θετική μετατόπιση εμφανίζουν οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, ενώ αρνητική μετατόπιση οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Ένα επιπλέον αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ότι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ η επικρατούσα τιμή για το επίπεδο σπουδών είναι το «Πτυχίο ΑΕΙ/ΑΤΕΙ».
Εισοδήματα
Τα ποσοστά των ψηφοφόρων κάθε κόμματος, κατανέμονται σε 6 κατηγορίες ετήσιων αμοιβών. Μία σημαντική παρατήρηση είναι ότι ο μέσος μισθός στην Αχαΐα είναι μικρότερος από το μέσο μισθό πανελλαδικά και αυτό απεικονίζεται και στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων εκτός από τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
Ειδικότερα, τα ποσοστά που αφορούν τη ΝΔ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή (παρακάτω, στην παρένθεση θα αναφέρονται και οι μέσοι μισθοί των ψηφοφόρων των κομμάτων πανελλαδικά) έχουν ως εξής: το μέσο ετήσιο εισόδημα των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι 12.700 (16.500) ευρώ, των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων 11.800 (12.500) ευρώ και των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής 12.900 (12.200) ευρώ. Σημειώστε ότι ειδικά για την Αχαΐα ο μέσος μισθός των ψηφοφόρων της ΧΑ είναι μεγαλύτερος από το μέσο μισθό των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Με αντίστοιχους υπολογισμούς προκύπτει, ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 13.500 (14.300) ευρώ, του ΣΥΡΙΖΑ 12.700 (13.900) ευρώ, της ΔΗΜΑΡ 10.900 (12.700) και του ΚΚΕ 9.300 (12.200) ευρώ.
Οικονομικές υποχρεώσεις
Η εικόνα που δίνουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων σχετικά με τις απαντήσεις τους στο ερώτημα «Πως αντιμετωπίζετε τις οικονομικές σας υποχρεώσεις» σε σύγκριση με την εικόνα των εισοδημάτων είναι ανάλογη εκτός από την περίπτωση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Στην ερώτηση «Πως αντιμετωπίζετε τις οικονομικές σας υποχρεώσεις» ανά κόμμα, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής εμφανίζουν αρνητικότερες απαντήσεις από ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ και οι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων θετική μετατόπιση. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν μικρή μετατόπιση προς τον πόλο «Πολύ εύκολα» ενώ αρνητικότερη μετατόπιση εμφανίζουν κυρίως οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ και δευτερευόντως οι ψηφοφόροι του ΔΗΜΑΡ.
Ιεράρχηση προβλημάτων
*Οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων συμφώνησαν ότι το σημαντικότερο είναι η «Ανεργία».
*2ο σημαντικότερο πρόβλημα για τους αναποφάσιστους της Αχαΐας αποτελούν οι «Απολύσεις» (αξιοσημείωτο ότι το πρόβλημα αυτό κατατάσσεται 3ο πανελλαδικά) και σε αυτήν τη σειρά εμφανίζεται μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και 3ο σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
*3ο σημαντικότερο πρόβλημα οι αναποφάσιστοι κατέταξαν τους «Χαμηλούς μισθούς/συντάξεις» (είναι 2ο πανελλαδικά) και το πρόβλημα αυτό βρέθηκε στη 3η σειρά για τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και 2ο στη σειρά για τους ψηφοφόρους όλων των υπόλοιπων κομμάτων.
*4ο πρόβλημα για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους της Αχαΐας ήταν το «Κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (πάλι διαφοροποίηση με το πανελλαδικό δείγμα όπου το ιεραρχούσε ως 5ο) όπου μόνο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το ιεραρχούσαν αντίστοιχα ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα του έδιναν μικρότερη προτεραιότητα με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ να το κατατάσσουν 6ο και τους ψηφοφόρους της ΧΑ 8ο.
*5ο πρόβλημα είναι η «Εγκληματικότητα» (4ο στην πανελλαδική ιεράρχηση) που εμφανίζει υψηλότερη προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους του ΧΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και μικρότερη στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ.
*6ο πρόβλημα το «φορολογικό σύστημα» όπου υποεκτιμάται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ και της ΧΑ και υπερεκτιμάται από τους ψηφοφόρους όλων των υπόλοιπων κομμάτων.
*Τέλος, 7ο πρόβλημα η «Υγεία - κοινωνική ασφάλιση» όπου εμφανίζει τη μεγαλύτερη διακύμανση, με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και τη μικρότερη στους ψηφοφόρους της ΧΑ.
Στα λιγότερο σημαντικά προβλήματα, διαφάνεια 11, οι διακυμάνσεις στις προτεραιότητες των προβλημάτων ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων είναι μεγαλύτερες. Έτσι,
*8ο πρόβλημα για την ιεράρχηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι το «Κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων» το οποίο όμως για τους ψηφοφόρους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικά μεγαλύτερη προτεραιότητα ενώ ιεραρχείται χαμηλότερα για τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ.
*9ο πρόβλημα είναι η «Απώλεια εθνικής ανεξαρτησίας» που όμως κατατάσσεται ψηλότερα από τους ψηφοφόρους της ΧΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ και χαμηλότερα από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
*10ο πρόβλημα είναι οι «Εργασιακές σχέσεις (ελαστικοποίηση, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων κλπ.) όπου εμφανίζει ελαφρά υψηλότερη προτεραιότητα στους ψηφοφόρους της ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ και χαμηλότερη στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και της ΝΔ.
*11ο για τους αναποφάσιστους της Αχαΐας είναι οι «ξένοι μετανάστες στην Ελλάδα» στο οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλή προτεραιότητα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και της ΝΔ και χαμηλή στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ.
*12ο πρόβλημα για τους αναποφάσιστους είναι η «Απώλεια ατομικής ιδιοκτησίας» όπου για μόνο οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ το ιεράρχησαν σε ψηλότερη θέση.
*13ο πρόβλημα -ιεραρχικά- για τους αναποφάσιστους είναι το «ρεύμα μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό» το οποίο κατέχει υψηλότερη προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και χαμηλότερη στους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ.
*Τελευταίο, 14ο, στην ιεράρχηση των προβλημάτων κατατάχθηκε για τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων -εκτός της ΔΗΜΑΡ που το κατατάσσουν 13ο- το «υψηλό εργασιακό κόστος».
Συνυπολογίζοντας τη θέση των ψηφοφόρων των κομμάτων απέναντι στην ιεράρχηση των προβλημάτων μπορούμε με τεχνικές ομαδοποίησης (clustering) να αναπαραστήσουμε το πολιτικό σκηνικό ανάλογα με τις συνάφειες που εμφανίζονται στην ιεράρχηση. Έτσι προκύπτει για την Αχαΐα το τελικό σχήμα, το οποίο παρόλο που δεν είναι συνεπές με την ομαδοποίηση «μνημονιακά» και «αντιμνημονιακά» κόμματα με «δεξιές» και «αριστερές» τάσεις (όπως ήταν το αντίστοιχο πανελλαδικό γράφημα), αν διαβαστεί ως συνάφεια των αναποφάσιστων με τον πολιτικό λόγο των κομμάτων και των προβλημάτων που βιώνουν οι κάτοικοι της Αχαΐας είναι ικανό να ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια